Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Myslete na přírodu! Vyrobte hmyzí hotel

Možná se nebude pyšnit pěti hvězdičkami, ani bohatými snídaněmi, avšak jeho největší kouzlo bude spočívat v tom, že nabídne útočiště hned několika druhům hmyzu.

Posteskli jste si někdy nad tím, že nevlastníte hotel? Pokud ano, pak si své tajné přání můžete splnit. Vašimi hosty sice nebudou lidé, ani za ubytování nedostanete zaplaceno, ale u srdce vás bude hřát dobrý pocit z toho, že jste podali pomocnou ruku přírodě! Vzhledem k tomu, že přirozeného prostředí pro hmyz ubývá, je načase, abychom vzniklou paseku alespoň trošku dali do pořádku. K tomu skvěle poslouží hmyzí hotely, které poskytují náhradní prostředí a skvěle splývají s přírodou. Vy se tak můžete těšit na nájezd různorodých hostů – od berušek, včel samotářek až po škvory nebo zlatoočka.
 

Hmyzí hotel

Hotel, který nestojí majlant

Pokud se rozhodnete, že se stanete majitelem hmyzího hotelu, pak máte dvě možnosti. Méně kreativnější si hotel mohou pořídit v zahradnickém obchodě, kde naleznou mnoho velikostních variant. Nic ale nebrání tomu, abyste vzali věci do svých rukou, a ubytovnu postavili podle vlastních představ. K ruce budete potřebovat dřevěnou krabici (případně můžete zaimprovizovat s paletou), kterou následně rozdělíte na několik pokojíčků. Dovnitř krabice můžete naskládat mech, šišky, děrované cihly, polena s navrtanými dírkami, slámu nebo třeba bambusové tyče. Právě tento materiál vytvoří již zmiňované pokojíčky, do kterých se hmyz ubytuje. Nezapomeňte, že by ubytování mělo být přístupné z obou stran. Zadní stranu krabice tedy nahraďte pouze pletivem, které bude mít ochranou funkci.

Hmyzí hotel

Myslete na to, že neexistuje žádný správný popis toho, jak má hotel vypadat. Vše záleží na vaší zručnosti, místě, a také přírodním materiálu, který máte po ruce. Pokud například bydlíte v panelovém domě, pak váš hmyzí hotel může mít klidně jenom dvacet centimetrů. Důležité je, že bude kralovat vašemu balkonu.

Proč jsou hotely důležité?

Také ve světě hmyzu existují samotáři, kteří potřebují najít svůj úkryt. Konkrétně v České republice nalezneme až 500 druhů solitérů. Pokud tento hmyz u sebe na zahradě necháte ubytovat, na revanš se vám odmění. Například beruška vám pomůže od nepříjemných mšic, škvor si hravě poradí se sviluškami a vlnatkami, včelky samotářky zase opylují stromy (a to za jakéhokoliv počasí - na rozdíl od jejich vznešenějších kolegyň) a zlatoočka se s chutí pustí do likvidace drobných škůdců. Sečteno podtrženo příjezd některých hostů je k nezaplacení!

Znáte hmyzí hotely? A pořídili byste si je na zahrádku?

ČTĚTE TAKÉ: 7 tipů, jak se chovat šetrněji k životnímu prostředí

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?