Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Na slovíčko s Halinou Pawlowskou

Info ikona
Halina Pawlovská

Na čem právě teď pracuje? Co ji v poslední době nejvíc rozesmálo a jaká knížka ji opravdu zaujala? Na to vše jsme se v rychlém rozhovoru zeptali spisovatelky Haliny Pawlowské, které právě vyšla kniha s názvem Zážitky z karantény.

Petra Pohlová | 15. 09. 2020

Na čem právě teď pracujete?

Odpovím přesně na vaši otázku: pracuji právě na zahradě. Jsem totiž na chalupě a při typicky letních činnostech přemítám o podzimu. O tom, co budu psát a kde budu vystupovat se svou one woman show a jak pokřtíme můj nový knižní titul, který už vyšel koncem srpna. A kromě zahrady taky často pracuju na koláčích s vlastnoručně vypěstovanými plody. Hodně máme malin a borůvek a lesních jahůdek.

Vaše novinka se jmenuje Zážitky z karantény. Jaká byla vaše karanténa, kdybyste ji měla popsat třemi slovy?

Láskyplná s šílenou rodinou (předložka se snad za slovo nepovažuje).

Jak aktuálně vypadají vaše všední dny, čím nejvíc žijete?

Už to všichni vědí, protože to pořád opakuji, ale bydlím doma s dcerou, jejím mužem, jejím synem a jejími dvěma psy a s její babičkou. A taky s mým přítelem a s naším psem a s mou neteří. Takže je u nás denně tak živo, že až večer, když shon utichne, sedám v tichu k psaní. A taky věřím, že na podzim už zase budu vystupovat v divadle a kulturácích v celém Česku, i v zahraničí na Slovensku. Konkrétně: vstávám až v devět, velmi zvolna snídám. Pak vyřizuji byrokracii a taky urgentní telefony a pak jdu vařit oběd pro sedm lidí. A pak už jsou skoro tři a já si sednu na terasu a zavolám kamarádkám a připravuji si svůj rozhlasový pořad Pokračování za chvilku, Co čech, to Němcová a Minutky. A pak spěchám buď do studia či s kamarádkou do kavárny nebo mám schůzku ohledně marketingu anebo jdu učit tvůrčí psaní. A už je večer, a když nejsem někde na pódiu nebo v autě cestou tam či zpět, tak si pustím Netflix a otevřu si počítač, abych napsala knížku. Teď víte všechno! (A občas zažiju něco milostně vzrušujícího, ale to pak už není všední den)

ČTĚTE TAKÉ: Knižní novinky, které vám zpříjemní nadcházející podzim

Jaká kniha vás v poslední době opravdu zaujala? 

Ilustrovaný atlas neuvěřitelných faktů o mláďátkách.

Kdyby se vám do knihovny vešla jen jedna jediná knížka, jaká by to byla?

Betty MacDonaldová Co život dal a vzal.

Co vás v poslední době nejvíc rozesmálo?
Když jsem byla s dcerou v kavárně a ona byla nějak duchem nepřítomná a když přišla servírka, tak jí dcera řekla: ”Byl byste tak hodný a přinesl mi ještě jeden ubrousek?” a servírka dost otřesená odešla. Já dceru upozornila, že se servírkou mluvila, jak kdyby byla mužem a dcera se chytla za pusu, jak je pitomá, a když se servírka vrátila s ubrouskem, tak  to chtěla napravit a vypadlo z ní:”Moc se vám omlouvám, jak jsem vás předtím oslovila, ale já si to neumím vysvětlit jinak, než že si asi prostě potrpím na hezké muže!” A já se zhroutila smíchy, dcera nechápala, v čem zas udělala chybu a servírka se, v náhlé nejistotě nad svou identitou, odpotácela.

Přečtěte si o dalších knižních novinkách zde. Během Dnů Marianne některé z nich získáte se slevou!