Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Na viry s fénem

Šimrá vás v nose, pálí oči, začíná bolet hlava? Nechceme strašit, ale ve vašem těle se možná zrovna teď zabydluje nechtěný host, viróza. Že je nejlepší zalézt do postele, uvařit si horký čaj a spát a spát, je známé, ale my máme ještě další trik, jak jí přibouchnout dveře.

Klára Mandausová | 23. 10. 2014

Foukejte si do nosu teplý vzduch fénem. Smějete se? Neděláte dobře. Protože tohle není rada ‚jedna paní povídala‘. Před lety nám ji svěřil docent Vokurka z hradecké fakultní nemocnice. Vycházel ze studie francouzských lékařů, ti v ní poukazovali na to, jak horký vzduch může ničit viry. Princip je totiž jednoduchý – vychází z toho, že viry nejsou rytíři v brnění, kteří přežijí za každé situace. Některé lze docela dobře zničit teplem. Pokud zachytíte nákazu hned na začátku, kdy se teprve rozkoukávají po nosní dutině, mohli byste nad nimi vyhrát. Jen si musíte dát pozor, abyste si nespálili obličej… 

V samém začátku nemoci může pomoci i sauna, ale musíte vyhmátnout okamžik, kdy se k vám viry dobývají, ale ještě nezískaly nadvládu. V takové chvíli je taky můžete je dobře likvidovat. Jenže když půjdete do sauny už trochu nemocní, může vám být naopak ještě o něco hůř. 

Ze všeho nejlepší je proto nenastydnout a nenechat na sebe prsknout bacil. Ale když už se to stane, vsaďte na teplo.