Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Na vlastní kůži: Nákupy se stylistkou

O tom, jak se naše čtenářka Jana zbavila každodenního problému jménem "Nemám co na sebe".

Anonymous | 22. 01. 2020

Začínat každý den stejným způsobem může být podle serveru wework.com klíčem k úspěchu. Rutina údajně vede k efektivitě, protože odstraní nutnost dělat rozhodnutí a šetří čas i energii. Moje ranní rutina do jisté doby zahrnovala ne příliš komický standup před otevřenou skříní – jak jinak než plnou známých, méně povědomých i nenošených kousků oblečení.

Nemám co na sebe!“

Vyřešit chaos ve své skříni (i hlavě) můžete jednoduše. Zdá se, že teď je ta pravá chvíle na… nákupy! Jistě, vždyť termín i konkrétní obchodní centrum už máme s kamarádkou dávno domluvený. Na posilněnou kafíčko, a zanedlouho už stojím v kabince s příšerným světlem a soukám se do trendy oblečků nejrůznějších barev a střihů.

„Wau, tohle je přesně tvůj styl,“ chválí nový model kamarádka i přesto, že mi z  pouzdrových šatů leze pár faldíků. „Myslíš? Mě se to nezdá“, namítnu, ale s potvrzením kamarádčina výroku šaty zaplatím a doma je pověsím na ramínko k „Nemám co na sebe!“. Možná bych příště mohla jít nakupovat sama a dát na vlastní názor, na svůj pocit. Je to ideální, ovšem mnohým z nás to nebylo dáno do vínku a tím pádem nakupovat oblečení neumíme, nejsme si jisté samy sebou.

Řešení je jednodušší než si myslíte

Efektivnější, pohodlnější a rozhodně časově úspornější. Vyzkoušejte nákupy s profesionální módní stylistkou. Ta vám pomůže s výběrem toho, co vám skutečně sluší. Z nakupování se tak místo stresu může stát příjemná záležitost. Já hledala empatickou vrstevnici s talentem a jiskrou v oku. Štěstí jsem zkusila u fashion stylistky Gabriely Zimové. Od prvního telefonátu mi bylo jasné, že si budeme rozumět.

Jde se na nákupy!

S Gabi jsme si nastínily očekávání a domluvily termín a místo e-mailem. Výhodou bylo, že v pondělí dopoledne zelo nákupní centrum prázdnotou. Příjemná změna. Dle instrukcí jsem si rezervovala 4 až 6 hodin času.

Ze všeho nejdřív jsme zamířily do prodejny značky COS. Gabi mi navrhla, abych si vybrala dva kousky oblečení. Jeden, o kterém si myslím, že by mi mohl slušet, druhý takový, jaký bych si za žádnou cenu neoblékla. V prvním případě jsem si vybrala černou prodlouženou maxi košili, v druhém pak šedý teplákový overal. O zbytek mého nového „základu šatníku“ se Gabi postarala sama.

Během čtvrt hodiny jsem už stála v kabince a zkoušela různé kombinace vybraných kousků, od triček, přes roláky, sukně až po džíny. Gabi vždy vybrala jeden stěžejní kus, takže jsem si mohla vyzkoušet, jak se dá kombinovat do různých stylů. Nesprávnou velikost vyřešila Gabi mrknutím oka, čímž se můj komfort v kabince ještě zvýšil. Maximálně paf jsem byla z maličkostí, které z jednotlivých kousků, ale i celých outfitů dělaly božskou záležitost. Drobnosti typu ohrnování rukávů nebo nohavic do kalhot, vizuální poutání k lichotivějším částem vašeho těla nebo zakasání vršku do kalhot způsobily, že se i z na první pohled neforemných oděvů staly ty báječně padnoucí. Do dneška si dělám legraci z toho, že když dva ohrnují rukávy, není to totéž! Většinu vyzkoušeného zboží, vyjma teplákového overalu jsem si, ve shodě s Gabi odnesla. Naše další kroky směřovaly do Zary, kde mi Gabi vybrala skvěle padnoucí sako a v prodejně Stradivarius dvoje různé džíny. Tuto část jsme zakončily v Massimo Dutti, k mojí smůle jen slintáním nad perfektním koženým křivákem. Tak třeba příště, kdo ví…

Pokračovaly jsme výběrem vhodného páru bot v Humanic, což byla hračka a vlastně i láska na první obutí.

A co že jsem vlastně pořídila? XY kusů oblečení, přesto desítky možných kombinací v minimálně dvou stylech.

Co jsem si odnesla?

Tipy na závěr

Třídění šatníku

Pokud se vám plní skříň oblečením, které nenosíte a zřejmě ani nosit nebudete, domluvte si před samotnými nákupy třídění šatníku. Společně se stylistkou uděláte pořádek v tom, co s čím nosit a proč. Vytřídíte věci, které vám nedělají dobrou službu, a na nákupech už jen vyplníte vzniklé místo. O vaše oblíbené kousky se nebojte, máte právo veta. Jak třídění šatníku probíhá prakticky, sledujte ve výběru stories na Gabi Instagramu.

Finanční injekce

Vsadím se, že vás nejvíc ze všeho zajímá, na kolik mě pořízení nového základu šatníku vyšlo. Ještě než celkovou částku prozradím, upozorním, že nakupované oděvy i boty byly podzimního a zimního charakteru a první, na co Gabi při výběru jednotlivých kousků koukala, byla kvalita materiálu. Trička za 200 Kč se v konečném výběru tedy rozhodně neobjevila.

Celková částka činila něco kolem 15.000 Kč. Je to málo nebo hodně? Dejte si dohromady vlastní náklady, které utratíte za oblečení každý měsíc a představte si, že částku odložíte. Za pár měsíců za ni nakoupíte skvěle padnoucí a kvalitní kousky oblečení, které jsou kombinovatelné a praktické. Hlavně nejsou součástí „Nemám co na sebe!“.

Ponechte to zkušenějším

Ruku zvednou ty dámy, jejichž drahé polovičky chodí rády po obchodech s oblečením. Druhou pak zvedněte v případě, že tyto procesy ochotně doprovázíte. Nikdo? Nedivím se. Vztah mého přítele k nakupování mohu s klidným srdcem definovat jako nesnášenlivý. Když na lámání chleba dojde, snaží se to mít rychle za sebou a bere do ruky první věc, která mu padne. Pravidelným zakončením bývají ranní „Hádky o pruhovaném vínovém polotričku pod lososovým svetrem“. Vyhněte se zbytečným stresům a k narozeninám ho obdarujte dárkovým voucherem na osobní nákupy se stylistkou.