Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Náhradníci, svačiny a krátké proslovy! Předávání Oscarů doprovází několik zajímavostí

Info ikona

Pro milovníky filmů jde o nejdůležitější večer v roce a pro obdivovatele módních rób o den, kdy mohou potěšit své estetické oko. Předávání Oscarů (anglicky Academy Award) je rozhodně výjimečným večerem, a tak není divu, že organizátoři dbají na sebemenší detail – třeba i na zvukový přenos z pódia přímo na toalety…

Historie předávání cen americké Akademie filmového umění a věd sahá až do roku 1929. Od té doby se změnily nejen nominované filmy, ale také samotné místo předávání. Zatímco první ročník proběhl formou banketu v sálu Blossom hollywoodského hotelu Roosevelt, od roku 2002 se ceremoniál koná v Dolby Theatre s neuvěřitelnou kapacitou tři tisíce tři sta sedadel.

300 náhradníků po ruce

Předávání cen je dlouhé, a tak je logické, že si hvězdy sem tam odskočí na toaletu nebo na bar. Právě pro tento případ má režie po ruce 300 náhradníků, kteří mrknutím oka nahradí prázdné sedadlo. Jenom díku tomu nevznikne při snímání sálu prázdný prostor, který by působil nepatřičně. Bohužel, šťastným náhradníkem nemůže být kdokoliv. Výlučně se totiž jedná o zaměstnance televize ABC či Akademie. Zároveň musí náhradníci respektovat přísná pravidla. Například po usednutí nemohou zahájit konverzaci se svým sousedem. Promluvit smějí až v momentě, kdy na ně host promluví jako první.

Svačinka do kabelky

Zatímco na předávání Zlatých glóbů nechybí večeře, během předávání Oscarů se hosté honosné večeře ani cateringu nedočkají. Chytří ale vědí, že i do malé kabelky se vejde müsli tyčinka, díky které „vydrží“ až do Governor’s Ball, tedy oficiální after párty po skončení udílení. Pohoštění na této párty má v rukou oblíbený šéfkuchař Wolfgang Puck, který si pro hosty pokaždé připraví nějaké překvapení. Například vloni si pro hosty připravil 7000 miniaturních čokoládových "Oscarů".

Těžký Oscar

Všichni víme, že soška Oscara je symbolem předávání cen americké Akademie filmového umění. Málokdo ale ví, že váha sošky je 3,85 kg. Rozhodně tedy nejde o žádnou lehkou záležitost, navíc i samotná výroba Oscara je poměrně náročná. Jejich výroba začíná většinou na začátku ledna a odlití každého kusu zaměstná dvanáct pracovníků na pět hodin. Jejich výrobní cena činí 150 $.

Oscar

Audio přenos na toaletu

Jak už jsme zmiňovali – předávání je dlouhé, a tak si hosté čas od času musí odskočit na toaletu. V ten moment ale nemusí smutnit, neboť rozhodně nepřijdou o cenné informace z pódia. Organizátoři totiž nainstalovali na všechny toalety audio reproduktory, které přenášejí všechno, co se odehrává v sále Dolby Theatre.

Dlouhé proslovy nefrčí

„Moc bych chtěla poděkovat své mamince, tatínkovi, babičce, dědovi, sestře, tetě, kolegům z divadla, kolegům, kteří spolupracovali na tomto filmu, kameramanům, producentům, režisérovi, make-up artistce, kadeřnici, osobnímu terapeutovi, fitness trenérovi, své kočce a v neposlední řadě také všem divákům, kteří se na film přišli podívat.“ Tak přesně takový proslov v Dolby Theatre nikdy neuslyšíte, neboť vítězové mají pouze 45 vteřin na to, aby ostatním sdělili své pocity.

92. udílení cen americké Akademie filmového umění a věd můžete sledovat 9. února 2020. 

ČTĚTE TAKÉ: 7 nejlepších děkovných projevů na Oscarech