Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Nakupujeme prostěradla do moderního interiéru

Každý, kdo si zařizuje nový byt, nebo rekonstruuje svou domácnost, touží po bydlení jako ze škatulky. A protože v takovém případě záleží na každém detailu, zaměříme se dnes na postel. Podíváme se na to, jak vybrat prostěradlo a jaké varianty jsou v dnešní době populární.

Redakce Marianne | 22. 08. 2016

Z hlediska interiérového designu vás budou nejspíš zajímat hlavně barva a vzor. Co se týče barvy prostěradla, nemůžeme říct, že by byla nějaká vyloženě trendy. Prodává se celá paleta barev, takže odstín hravě sladíte se stylem místnosti a hlavně s povlečením. Ke každému povlečení byste měli mít jiné prostěradlo.

prosteradla image 1

Jaké materiály se dnes používají?

Nejpoužívanější materiály se už nějakou dobu nemění. Tradiční je bavlna, která je vhodná i pro alergiky, ale daleko častěji uvidíte froté prostěradla. Froté je nesmírně měkké a hebké. V zimě pěkně zahřeje, v létě naopak dobře saje pot. Obrovskou výhodou je také to, že se nemusí žehlit. Po koupi však dejte pozor, před prvním použitím by se mělo vyprat, protože nový a nepraný froté materiál obsahuje volnější oka, takže je náchylnější k poškození. Po vyprání se oka utáhnou a už může spolehlivě sloužit.

Mezi další oblíbené materiály patří mikroflanel, který je téměř k nerozeznání od mikroplyše. Je opravdu velmi měkký, vhodný do dětských postýlek, ale spíš pro zimní období – hodně hřeje. Alternativou bavlny jsou pak bambusová prostěradla z hypoalergenního materiálu.

Z moderních variant můžeme jmenovat jersey prostěradla. Mají podobné vlastnosti jako froté (nemusí se žehlit, jsou hebká, prodyšná, absorbují vlhkost), ale navíc jsou velmi odolná a neztrácí barevnost.

Co dál potřebujete vědět?

Při výběru prostěradel dávejte pozor na gramáž. Čím je vyšší, tím bude prostěradlo lepší a odolnější, ale rovněž dražší. Najděte tedy rozumný kompromis. Nezapomeňte ani na správné rozměry! Obvykle se sice prodávají varianty 90 × 200 či 180 × 200, ale pro všechny případy se na velikost před zakoupením raději podívejte.

A to už je všechno. Teď vám nic nebrání koupit to správné prostěradlo, které se bude hodit do vašeho krásného domova.

Související články

Lidé a místa

<span>Našli jsme 10 inspirativních miniaturních kanceláří, které si jejich majitelé postavili přímo na zahradě</span>

Našli jsme 10 inspirativních miniaturních kanceláří, které si jejich majitelé postavili přímo na zahradě

Byt

<span>Rodinný byt v domě ze čtyřicátých let překvapí i nadchne</span>

Rodinný byt v domě ze čtyřicátých let překvapí i nadchne

Byt

<span>Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy</span>

Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy

Dům

<span>Moderní rustikální interiér se betonu nebojí</span>

Moderní rustikální interiér se betonu nebojí