Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Archiv

Namožené svaly? Přehnali jste to s tréninkem!

Dáváte si ráda do těla a bolí vás často svaly a vy si myslíte, že právě to je důkaz toho, že je váš trénink optimální? Bohužel to tak vůbec není, ba právě naopak. Namožené svaly vám jasně signalizují, že jste to s tréninkem přepískla!

Redakce Marianne | 19. 06. 2014

Častěji trpí namožením svalů lidé, kteří moc nesportují a čas od času se rozhodnou vyběhnout nebo si zahrát tenis. Je to proto, že jejich koordinace mezi svaly a nervy není ještě optimální, a zejména při rychlém zastavení pohybu (například při míčových hrách, tenisu nebo squashi) se svaly snadno a rychle unaví. Ovšem bolestmi svalů trpí i profíci, zejména po nezvyklé fyzické zátěži. Je to jednoduché: jakmile musí sval vykonávat práci, na kterou není zvyklý, řekne vám to dost hlasitě v podobě intezivní bolesti. A bohužel takové namožení může trvat i pět dní.

 

Namožení způsobuje bolest, která ale zmizí bez následků

Když svaly namůžete, ve svalových vláknech začne docházet k tzv. miktrotraumatům. To jsou nepatrné trhlinky, které se tvoří nadměrným stažením vláken a jsou příčinou bolesti. Nemusíte se ale bát, obvykle po několika dnech dojde k zahojení bez poškození.

Co proti únavě svalů pomáhá?

Cítíte svaly? Pak jim dopřejte klid. Namožená svalovina by měla mít dost času na regeneraci. To ale neznamená, že musíte nutně ležet na gauči a nehýbat se. Lehčí cvičení je naopak prospěšné – podporuje totiž rychlost hojení nepatrných svalových trhlinek. Jediné, co je důležité mít na paměti: během regenerace neprovozujte sport, který svalové namožení přivodil.

Co na svaly? Chlad, nebo teplo?

Na bolavá místa několikrát denně přikládejte na čtvrt hodiny zábal s ledem – ale zabaleným! Nemáte-li nic vhodného po ruce, můžete improvizovat a led strčit do ponožky. Nikdy led nepřikládejte na holou kůži, mohlo by dojít k poškození tkáně. Jde o akutní řešení problému a slouží jen k úlevě od bolesti. Hojení mikrotraumat ve svalových vláknech podpoříte teplou koupelí s rozmarýnem, masáží nebo návštěvou sauny. Na namožené svaly skvěle zabírá kostival lékařský, třezalka nebo kaštan. Při bolestech nemusíte sahat hned po prášcích, pomohou i tzv. topické formy přípravků – speciální gely a krémy. Vhodné jsou například gely s rostlinným výtažkem (například Sport bio active, Arto bio active apod.). Gel navíc příjemně chladí.

Dnes s námi můžete soutěžit v naší letní soutěži na http://leto.marianne.cz o tři balíčky Hartman Rico v hodnotě 500 Kč.

Související články

Móda

<span>Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?</span>

Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?

Zdraví

<span>Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví</span>

Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví

Dobrý nápad

<span>Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?</span>

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

Krása

<span>Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte</span>

Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte