Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Naše kariéra: Začalo to vychytanými psími sušenkami,” říkají majitelé Pet Farm Family

Alie Lengyelová a Matej Toman mají fenku Sušienku, a protože je právoplatným členem domácnosti, chtěli jí dopřát to nejlepší. A tak vzniklo Pet Farm Family, značka, která vyrábí konzervy, sušené steaky, sušenky a dlouho tažené vývary v biokvalitě pro psy a kočky.

Jak byste popsali svou kariéru?

Matej: Ideálně jedním slovem - bleskurychlá! Jak už to u workoholiků bývá, každý den se toho děje hodně. Jsem rád, že jsem změnil kariéru u reklamních agentur a pustil jsem se do budování lepších zítřků v petfoodu.

Alie: Je pravda, že máme práce nad hlavu a netuším, jak mohl rok zase tak rychle uběhnout. Naštěstí děláme věci, které nás nesmírně baví a naplňují, takže potom čas letí rychleji. Ani jsem si neuvědomila, že budujeme nějakou kariéru, spíš to byl sen, ve kterém chci změnit to špatné na dobré a kvalitní – v našem případě jde o jídlo a přístup k zákazníkům, kteří byli jinde zklamáni. Takže těch pět roků děláme, co můžeme, abychom jim nabídli slušnost, poctivost a kvalitu, kterou si naši zákazníci zaslouží.

Jak vznikl nápad na Pet Farm Family?

Matej: Naše vipetka Sušienka byla velmi vybíravá hned od svých prvních dní u nás, zejména když viděla, že my se stravujeme zdravě a naše suroviny jsou vždy čerstvé a voní, nedala se přesvědčit na piškoty, se kterými ji pronásledoval náš domovník. A tak mou přítelkyni Alie jednoho dne napadlo, že jí něco upeče. Vždy jí na snídaně připravovala něco „speciálního“. Speciálního v tom smyslu, že to bylo hezky ozdobené jako estetický bonus pro oči nás lidí, jinak šlo o fair trade suroviny, které jsme nakoupili od lokálních farmářů, přesně tak, jak je to dnes v Pet farm Family. Od snídaní Alie neupustila, ale navíc začala ještě pracovat na prvních prototypech sušenek, kterými to vše odstartovalo!

Alie: Celé to vzniklo díky Sušience, která se před 6 lety stala plnohodnotným členem rodiny. Jmenovalo se po ní i dřívější Sušienkovo (dnes Pet Farm Family), kde jsme začínali s výrobou sušenek. Začínala jsem s funpage na Facebooku, kam jsem ráda fotila, jak jí chutnají moje sušenky, které jsem jí pekla. Později jsme začali obdarovávat naše přátele, potom jejich přátele, až z toho po dvou letech vznikl web se stejnojmenným názvem Sušienkovo, který jsme navíc nejen že přejmenovali na Pet Farm Family, ale současně jsme také z mého „hobby“ vytvořili společně s Matějem eshop - rodinnou firmu, kteří zbožňují nejen naši chlupáči, ale také lidé.

pet

Co byly nejdůležitější kariérní mezníky?

Matej: Když jsme zaměstnali první lidi – to byl asi ten nejdůležitější krok. Protože člověk má častokrát pocit, že jen on dokáže dělat věci nejlépe a bojí se přijmout nové lidi a důvěřovat jim. Dalším mezníkem bylo vzdát se části firmy ve prospěch investora.

Alie: Nabírání lidí, s tím souhlasím, beru to jako velmi důležitý krok, který jsme se báli udělat, ale současně jsme se k němu museli odhodlat, pokud jsme si chtěli splnit mnohem více snů, než jen zůstat u pečení sušenek. Máme obrovské štěstí, že máme kolem sebe samé šikovné lidi, kteří mají stejné vize a cíl a chtějí si je splnit společně s Pet Farm Family. Dalším mezníkem bylo určitě nalezení investora, kterého jsme pustili mezi nás, do našich životů.

Jak vypadá váš běžný den?

Matej: Ráno vstanu, v té době už je Alie většinou venku na vycházce s našimi třemi šéfkami (vipetkami). Vyřeším běžné věci a jdeme spolu do práce. Dopoledne, dokud jsme nejproduktivnější, řešíme ty nejdůležitější úkoly. Oběd míváme většinou v práci. Po obědě jdeme do parku vyvenčit psy a vracíme se zpět do kanceláře. Večer po práci jdeme buď někam do města na večeři, za přáteli anebo domů. Bydlíme vedle velkého parku, kde ještě většinou proběhne poslední venčení psů, vracíme se domů, vyřizujeme maily, nebo odpočíváme při čtení knihy, je to různé.

Alie: Vstanu a budím naše chlupáčky - občas budí ony mě, ale většinou je z pelíšku tahám já. Ráda se probírám venku v přírodě, takže si zabalím věci na cvičení, holkám beru cestovní misku, vodu a jdeme oči rozlepit ven do divočiny. Po návratu holkám připravím snídani – jsou to naše každodenní rituály, které s nimi ráda absolvuji každé ráno ve stejnou dobu. S přicházejícím podzimem začínají být lenivější, tak si to vstávání budu moci posunout. Mezitím už vstává Matěj. Úkoly, které hoří, vyřešíme ještě z domu, já už se při venčení věnuju IG/FB a mailům. Potom se přesouváme do práce, do Křupavého místa, což je náš kamenný obchod a výrobna v Praze, kde pokračujeme se schůzkami a dalšími pracovními povinnostmi nepřetržitě až do večera. Velmi často končíme pracovní schůzky i ve večerních hodinách. Mezitím se snažím hlídat, abychom dodržovali i snídaně, obědy a večeře a pitný režim – vzájemně se kontrolujeme s Matějem. Samozřejmě si přes den chci najít a vždy najdu aspoň 2 hodiny na venčení vipetek. Vracíme se domů, ale ještě předtím nás čeká společná procházka, kdy trávíme čas jako rodina pohromadě a v klidu – beru to jako takovou „povinnou tečku“, která je rozloučením s dalším dnem.

pet

Kdo vám dal nejlepší pracovní radu?

Matej: Nedostal jsem jí přímo já osobně, ale držím se jeho věty poměrně často: “Zrob tak, aby dobře bolo!“ Řekl to Andrej Kiska, současný slovenský prezident, předtím zakladatel Dobrého anděla.

Alie: Myslím, že těch rad bylo víc než jedna a rozhodně mezi lidi, kteří mě inspirují a od kterých chci slyšet názor nebo radu patří můj přítel Matěj.

Jak udržujete work-life balance?

Matej: Těžko, ale snažíme se a myslím, že nám to celkem jde. Hodně lidí tvrdí, že by si to neuměli představit žít s někým a ještě s ním pracovat a být spolu vlastně 24 hodin každý den. Já bych si to neuměl představit opačně! Náš osobní život je propojený s prací, zatím nám to funguje, kdyby to fungovat přestalo, omezíme pracovní aktivity a na prvním místě vždy bude osobní život/ family balance.

Alie: Já zbožňuju pracovat s lidmi, které miluju. Jsem velmi citlivý člověk, což v mém případě znamená, že vše prožívám naplno a je pro mě velmi důležité, že mám po boku právě nejbližšího člověka, přítele Matěje. Nejen, že je mou oporou v soukromém životě, podporuje mě ve všem, ale je i skvělým rádcem v rámci pracovních aktivit, najít takového člověka byl opravdový jackpot. Milujeme to, co děláme a děláme všechno proto, aby se firmě dařilo a aby byli všichni spokojení (kolegové, zákazníci, chlupáči) a celé je to hlavně o emocích, na kterých si tak zakládám a které jsou silnější než jen brát to jako pouhé zaměstnání… Možná proto nás to neumí dostihnout v soukromí, protože to bereme víc než jen jako práci a koníčka.

Na co si pravidelně musíte udělat čas?

Matej: Na venčení pejsků, i když ne vždy se mi to povede. Pak sami na sebe a na cvičení (to mi také zatím moc nejde, ale snažím se)!

Alie: Mám vyhrazený čas na holky, a i když je den úplně plný, je naší prioritou věnovat se jim. Dalším bodem jsme určitě my - věnovat se sobě navzájem, protože i když jsme pořád spolu, je potřeba si užívat i víc volna, které si nějak neumíme dopřát. Na tom musíme pracovat!

pet

Co pro vás znamená luxus?

Matej: To slovo nemám rád, takže nic.

Alie: Smích. Luxus je předzvěstí průseru!

Co děláte, když se cítíte mizerně?

Matej: Naštěstí se tak necítím, takže nic. Ale asi bych šel na procházku s pejsky, ti dokážou nabít pozitivní energií kdykoli.

Alie: Jsem pozitivní člověk, který nemívá mizerné dny. Obklopujeme se skvělými lidmi, psy, dělám práci, kterou miluju, jsme zdraví….tak proč bychom se měli cítit mizerně. Mizerně mi je jedině, když vidím, že lidi kupují levné věci a nadávají, že jsou věci drahé, ale že těch levných věcí nakupují víc a tím za ně víc utratí, to jim nedochází, ale to je asi spíš bezradnost.

Stojíte před nějakou výzvou?

Matej: Vybudovat úspěšnou firmu plnou spokojených zaměstnanců a lidí. Upevnit naše místo na trhu v EU a nikdy nepolevit na kvalitě produktu. V osobním životě to bude svatba (abych mohl Alie oficiálně nazývat svou ženou, což dělám i teď, ale ona se kvůli tomu pořád zlobí) a pak dům & rodina!

Alie: S Matějem máme sen, sen o Pet Farm Family, která bude uzdravovat a dávat chlupáče dohromady. Chceme být úspěšnou firmou minimálně v EU, která bude známá svou poctivostí, plná spokojených zákazníků, chlupáčů a zaměstnanců. V osobním životě je to omezit na maximum příjem plastů do domácnosti, osvobodit se od konzumu a podporovat lokální značky, což se nám úspěšně daří, jen vytrvat, nepolevit a nakazit tím naše okolí!