Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nastartujte své zlaté české ručičky

“Dobrý nápad, ale kde na to vezmeš peníze?” zní první otázka při zmínce o vlastním podnikání. Kolik skvělých myšlenek, plánů a snů se neuskutečnilo kvůli nedostatku financí? Určitě mnoho. Teď se však situace mění, připravte se nastartovat.

Promotion | 2. 11. 2017

Šikovní a pracovití lidé se konečně dočkali příležitosti, která jim pomůže rozjet vlastní podnikání. Komerční banka a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) již pátým rokem uspořádala grantový program pro všechny začínající a mladé podnikatele - Nastartujte se. Vyzpovídali jsme pro vás letošní vítěze, jejichž projekty se vám budou zaručeně líbit.  

 

JAK ZNÍ ÚSPĚCH

První cenou a finančním grantem ve výši 300 tisíc Kč odměnila odborná porota Jakuba Trödlera a jeho projekt Boem Audio (video o projektu najdete na konci článku).

repro
Zdroj: facebook/Boem

Můžete se s námi podělit o pocity z vítězství?

Je to pro nás skvělá příležitost jak dát světu vědět o sobě a naší vizi přinést nejlepší bezdrátové reproduktory. Také je to ale určité zadostiučinění. Dlouho společně pracujeme a dáváme do projektu všechno, co máme k dispozici, včetně veškerého volného času a peněz.

To, co nás ale nejvíc potěšilo, je, že v podobě úspěchu v Nastartujte se dostáváme šanci dokončit první produkt. Na ten se těšíme už dlouho a věříme, že bude tou nejlepší vizitkou našeho projektu. 

Proč jste se přihlásili do projektu Nastartujte se a kde jste se o této soutěži dozvěděli?

Do projektu jsme se přihlásili, protože jsme s postupným vývojem vyčerpali vlastní finanční možnosti. Všechno, co jsme měli našetřeno, padlo na vybudování solidních základů nové české firmy, která hodlá reprezentovat naši zemi nejen v EU, ale i za oceánem. 

O soutěži Nastartujte se jsme se dozvěděli na internetu, když jsme hledali grantové programy a startupová centra. Máme štěstí, že žijeme v době, kdy se Evropská Unie a velké společnosti zajímají o podporu nových projektů.

KB
První místo - Boem Audio

Seznamte nás s vašimi dalšími podnikatelskými plány?

Boem audio chce navrhnout a vyvinout 3 reproduktory základních velikostí a několik dalších produktů. Celé portfolio nese tyto společné znaky – jedná se o výrobky převážně ze dřeva (nebo s dřevěným obalem), které jsou minimalistického rázu a fungují díky vlastním technologiím. Už samotný minimalismus napovídá, že se bude jednat o účelné zpracování, které bude sloužit spolehlivě a s překvapivou funkčností. Připočtěte k tomu intuitivní ovládání, jasné rozhraní a luxusní dřevěný finish a máte produkty Boem.

 

TAK TROCHU JINÝ CATERING

Druhé místo a finanční podporu 100 tisíc Kč získala Petra Pavičová a projekt FoodIN s konceptem netradičního cateringu.

catering
Zdroj: foodin.cz

Můžete stručně popsat váš projekt?

Všechno začalo projektem na podporu malých českých podniků LokálněIN. Myšlenku podpory malých podniků jsme ale osobně chtěli šířit více mezi lidi, a tak jsme vymysleli projekt FoodIN. Nechali jsme si na míru postavit food-truck, se kterým jsme jezdili po republice, připravovali jídla z lokálních surovin a tím i šířili povědomí o českých produktech. 

Časem jsme zjistili, že náš potenciál je i v možnosti šířit povědomí o českých produktech i mezi firemní klientelou, proto jsme se postupně specializovali na firemní catering.  

Klientům teď nabízíme catering s příběhem. Catering s nádechem domácí atmosféry s jídly, která jsou připravována primárně z lokálních surovin a produktů od malých českých farmářů, pěstitelů a výrobců. Navíc s našimi dodavateli vymýšlíme a vyrábíme i vlastní speciality, máme například klobásky, masové pomazánky, marmelády a mnoho dalšího. 

Dala byste mladým lidem, kteří by chtěli začít podnikat, nějaké doporučení?

Věřte si a nebojte se do toho jít. Nezapomeňte se ale specializovat, najít na svém projektu něco, co vás odliší. A rozhodně nezapomínejte počítat, učit se a komunikovat. 

 

ČOKOLÁDA, KTERÁ (NE)MLUVÍ 

Čokoládový projekt Nangu - chocolate, za nímž stojí Zuzana Filipová, díky třetímu místu získal 50 tisíc Kč. 

čokoláda
Zdroj: nangu.cz

Přihlásila jste se do soutěže Nastartujte se. Co vás k tomu vedlo a kde jste se o této soutěži dozvěděla?

Soutěže každý projekt posunují mnohem dál, autoři si musí sednout a ujasnit myšlenky, vize a dát je takříkajíc na papír. To mnohdy v malém podnikání pomáhá více, než si nezúčastnění dovedou představit. O soutěži jsem se dozvěděla od známého. 

V soutěži jste uspěla. Co to pro vás znamená?

Určitě nám to pomůže podpořit známost a povědomí o projektu. Dále jsme vyhráli spoustu skvělých cen, které nám jistě pomohou se posunout zase o kousek dál. 

Popište nám váš projekt?

Pomocí malých čokoládových 3D odlitků rukou chceme učit širokou veřejnost znakový jazyk. 

Proč jste se rozhodla podnikat?

Ráda vmýšlím a ještě raději jsem paní svého času - proto podnikání. A kdo by prostě nemiloval čokoládu?

 

SÍLA RODINNÉHO SÝRA

Kromě cen odborné poroty se udělovala také cena veřejnosti, kterou si společně s 50 tisíci Kč odnesla Dagmar Dušková a její Rodinná sýrárna DaMilk.

sýr
Zdroj: facebook/Sýrárna DaMilk

Můžete stručně popsat váš projekt?

Mým projektem je malá rodinná sýrárna nabízející ruční výrobu sýrů a mléčných produktů tradičními postupy. S láskou vyráběné domácí produkty bez chemických látek, konzervantů a barviv s možností reagovat na požadavky zákazníků. Hlavním cílem mého projektu je spojení finančního zajištění rodiny a role matky. 

Přibližte nám financování vašeho projektu?

Náklady na rozjezd podnikání jsou šílené, ale získala jsem dobrý základ v podobě výhry a dále předpokládám, že se mi vše podaří zvládnout postupnými investicemi. Ráda bych využila dotační program pro rozvoj venkova.

Co vás vedlo k podnikání a proč jste zvolili zrovna tuto oblast?

Když jsem vyrobila svůj první sýr, nenapadlo by mě, že se tím budu chtít živit a že budu chtít podnikat. Nenapadlo by mě také, že se moje nadšení a okouzlení změní ve vášeň a chuť do toho dát vše. Brala jsem to jako přilepšení pro rodinu, krok na cestě ke zdravému životnímu stylu.

Podívejte se, čím porotu nadchl vítězný projekt Boem Audio.

Uskutečněte i vy své sny a nastartujte se ZDE!