Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Naučte se natočit skvělé video

Na podzim v parku nebo na Vánoce se to bude hodit. Máme pro vás další díl naší fotoškoly. Tentokrát jsme se věnovali natáčení videa na fotoaparát.

Redakce Marianne | 3. 11. 2012

Některé zážitky se na fotografiích úplně ztratí. Děti, které si hrají v podzimním listí, rozbalování dárků nebo sáňkování vyniknou spíš na videu. Není to nic těžkého.

Jak na to?

1) Vyberte si správně fotoaparát

Pokud kupujete nový přístroj, zkontroluje, jaký má čip. V podstatě čím lepší (vyšší číslo) čip, tím filmověji bude obraz vypadat.

2) Co chci vlastně natočit?

Na začátku si položte několik základních otázek: Jaké je hlavní téma? Rozbalování všech dárků, nebo to, že syn dostal nové kolo? Na co se budu soustředit? Chci krátký záznam, nebo delší ‚film‘? Nejlepší je zachytit klíčové okamžiky tak, aby bylo pochopitelné, o jakou událost šlo, i bez doplňujícího komentáře.

3) Aby nebyla nuda

Video nesmí být moc dlouhé. Střídejte celky, polocelky a detaily. Zaberte celý park, kde si vaše děti hrají, pak jenom je, vyberte si hezký detail a nakonec opět přejděte k celku.

4) Rozklepané záznamy nejsou in

Kromě natočení jízdy vlakem rozklepané záběry rozhodně atmosféru nepodpoří. Vyzkoušejte stativ, položte fotoaparát na pevnou podložku nebo si alespoň pevně zapřete lokty o tělo.

5) Sem, tam, tam a zase sem

Rychlé přejezdy kamerou jsou možná zábavné při natáčení, ale ne už při sledování. Pokud chcete objektivem pohnout, měli byste to udělat pomalu a plynule.

6) Vypilování při stříhání

Drobné chybičky lze napravit dodatečně při stříhání. Pokud nemáte svůj program, vyzkoušejte jeden z těchto nebo tento univerzální. Video ozvláštníte proložením fotografiemi, komentářem, hudbou a dalšími efekty. Jen to s nimi nepřežeňte. Pomohou dotvořit atmosféru, ale také mohou záznam naprosto shodit.