Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Návrat do reality aneb Psi se nemůžou dočkat

Z počátku nouzového stavu to vypadalo, že jsou psi nadšení z neustálé přítomnosti svého páníčka. Zkrátka z toho, že mají smečku pohromadě. Dnes se jim honí hlavou jediná myšlenka: Není potřeba, abys vytvářel/a hodnoty někde jinde?

Klára Kotábová | 2. 06. 2020

Stejně jako byl nouzový stav dlouhý pro vás, jistě jej v podobném duchu prožívali také vaši mazlíčci. Nejdřív skákali metr vysoko, protože ven se chodilo, když se všem chtělo a ne v poklusu pět minut před odjezdem autobusu. A to si pes rozhodně nestihne přečíst všechny zprávy na patnících napsané, že… Také drbání za ušima kdykoliv během dne je jistě příjemné, ale čeho je moc, toho je příliš. Máme doma staffordí slečnu Aty a když na mně mrkne jedním, druhým nebo oběma očima, je mi jasné, co se jí v mozkovně děje. Její myšlenkové pochody jsou následující:

  • Nemůžeš těm dětem vysvětlit, že nejsem panenka, a že fakt nechci pyžamko ani berušku do srsti? A když už u toho budeš, nešlo by štěňatům tvé rasy dát najevo, že nalakované drápky mi opravdu nesluší?
  • Sakra a proč se každý večer přetahují, v jakém pelíšku budu spát? Jestli v jednom, či druhém nebo dokonce třetím? Copak ještě tvoje dcery nepochopily, že si je v noci obejdu a zkontroluju sama? Jak budu chtít já?
  • Je mi jedno, že se ses během doby domácí rozhodla vrátit ke sledování denního počtu ušlých kroků. A dokonce to číslo navýšit. Lámat rekordy s tebou nechci. Jsem stafford sakra. Chce se mi spát, případně se nechat podrbat na bříšku, nezapomínej nikdy, že nejsem chrt. Nebyla jsem a nebudu.
  • Proč děláte, v pelechu zvaném byt, pořád takový rámus? Můžete být chvíli zticha? To vás nenapadne, že když tu nejste, spím, během vaší přítomnosti hlídám? I když to tedy vypadá, že pochrupuju… My psi to tak máme: Mateme nepřítele. Podtrženo shrnuto, po dvou měsících neustálého hlídání smečky jsem na pokraji nervového zhroucení.
  • Mimochodem, ty už do práce chodíš. Kdy zmizí děti? Aspoň na chvíli? Nejsou nějaké rozmazlené tím, že do školy pravidelně nechodí? Pamatuješ, nedávno jsem ti říkala, že mi nevadí být s nimi o prázdninách, ale že se od poloviny srpna těším na září, až doženu spánkový deficit… Jestli v tomto režimu budeme fungovat do začátku školního roku, stane se ze mě nerudný pes. To ti slibuju.
  • Jo a vysvětli své nejstarší dceři, že gauč u okna je můj. Od doby, kdy na něj umím vyskočit. To nechápe, že z pozice mezi polštáři mám nejlepší přehled a jsem vždy připravena zasáhnout?
  • Jo a ať mi laskavě tvoje štěňata nečistí dvakrát denně zuby. Nenávidím to. Během běžného dne se občas zapomene – teď nikdy. Fakt se po nich ve školách nikdo neshání?

Je to tak. Doba byla vypjatá a váš mazlíček, zvyklý na klidná dopoledne si nejspíš myslí něco podobného. Nemůže se dočkat toho, až se za vámi zaklapnou dveře a on bude své boudě (a to si pište, že za ni považuje celý váš byt), svým pánem. A kdybyste nevěděla, co to znamená, pusťte si s dětmi film Tajný život mazlíčků. Jedničku nebo dvojku. Okamžitě pochopíte, co se děje za vašimi dveřmi od okamžiku, kdy je z venkovní strany zaklapnete. Jestli chcete svému zvířátku udělat radost, okamžitě se vraťte do pracovního procesu, děti přihlaste k jakékoliv formě školní docházky. Minimálně váš pes to ocení.

Tak ať se daří!

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.