Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Nedělní oběd s Karolínou: Můj přítel topinkovač

Dlouho jsem přemýšlela, co snídat. Mám ráda dobré muësli s jogurtem a čerstvým ovocem, ale jen v létě - v chladném období je mi z takové snídaně zima. Ovesnou kaši ne vždycky v ranním fofru stihnu uvařit. Nemám dokonce ani pekárnu v přízemí domu, a včerejší chléb ani jiné pečivo mě po ránu nějak neláká... Celé dilema mi vyřešil topinkovač.

Abychom si rozuměli, nejde o ten, do kterého shora strčíte suchý krajíc a opečete ho. Jde o ten “přiklápěcí”, který zavřete jako knihu. Právě s touto jednoduchou mašinkou jsem definitivně vyřešila svůj snídaňový problém.

Princip je jednoduchý - základem jsou dva plátky toustového chleba. Můžete si vybrat bílý, ale pokud dbáte na zdravou výživu, asi vám bude víc sedět některá zdravější varianta. V našich obchodech snadno koupíte “tousťák” s nápisem “tmavý”, ale to ještě nemusí nic zásadního znamenat - leckdy jsou jen obarvené. Skutečně celozrnný toustový chléb jsem objevila v Lidlu (mě chutná, ale mým dětem moc ne). Pokud máte další místa, kde celozrnný tousťák kupujete, budu moc ráda, když je napíšete do diskuse.

A pak už přichází kreativní fáze. Krajíce namažete máslem (narozdíl od studených sendvičů přijde u zapékaných toustů i ten horní “máslem nahoru”, díky tomu bude po zapečení lesklý a křupavý). Mezi ně vložíte náplň, která se s nimi zapeče, čímž získá další chuťový rozměr. Moje děti mají nejradši klasiku - šunku a sýr. Zapečená šunka a rozpuštěný sýr jsou delikatesy, takže proč ne? Naprosto chápu tuhle jednoduchou chuť. Já si ale s tousty ráda hraju. Zapékám v nich všechny možné druhy sýrů a uzenin i se zeleninou či ovocem a moc mě baví vymýšlet nové kombinace. A proto vám tady nabízím pár svých oblíbených kombinací a jako bonus přidávám ještě jednu od Jamieho Olivera.

Depositphotos_21250673_s

Mé nejmilejší náplně do zapečených toustů:

sýr s modrou plísní (nejradši mám gorgonzolu) + fíkový džem

sýr s modrou plísní + zralá hruška nakrájená na plátky + ořechy + pepř

camembert + plátky kapie (když se rozpečou, chuť je dokonalá) + pepř

camembert + pokrájená cherry rajčátka a chilli papričky + oregano a tymián

šunka + kroužky cibule, raději tenčí, aby se dobře propekly + lžička medu

A ještě po anglicku od Jamieho Olivera:

čedar + plátky žampionů + rukola + chorizo