Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

7 pozitivních věcí, které se udály v roce 2020

Info ikona
Maska

Rok 2020 už navždy bude spojován se slovy jako globální pandemie, koronavirus nebo covid-19. Přesto bychom neměli zapomínat na to, že letošní rok s sebou přinesl i několik pozitivních událostí, které jsou důležité pro naši budoucnost. Pojďme si nasadit růžové brýle a ujistit se, že rok 2020 nebyl oděn pouze do černého hávu.

Ať chceme nebo ne, lidská mysl občas přehlíží pozitivní momenty, a naopak se plně soustředí na negativní věci a události. Možná proto si při vzpomínce na rok 2020 ihned vybavíme dramatické televizní reportáže, palcové titulky informující o koronaviru či podobiznu PSA, který nemá nic společného s naším čtyřnohým mazlíčkem. Pokud se ale nechceme utápět ve smutku a trudomyslnosti, měli bychom si vybavit i dobré věci, které se v letošním roce udály. Možná vás překvapí, že pozitivních zpráv není málo.

Flexibilní pracovní doba

Potřebujete ke své práci pouze notebook a rychlou wi-fi? Pak jste v posledních měsících pravděpodobně okusili práci z domova, tedy home office. Zatímco před začátkem koronavirové pandemie nechtělo mnoho firem o home office ani slyšet, v březnu se rychle ukázalo, že home office není žádný strašák. Naopak, pokud člověk dodržuje denní řád a splňuje všechny povinnosti, pak práce z domova může připomínat procházku rajskou zahradou. Navíc mnoho společností začalo uvažovat o čtyřdenním pracovním týdnu či nekonečnému home office. Můžeme se tedy nechat překvapit, jak po pracovní stránce bude vypadat následující rok.

Mohlo by se vám líbit

Zelené zprávy od ekologů

V sedmdesátých letech ozonová vrstva doslova trpěla. Na vině byly chemikálie, které v té době mnoho továren využívalo. Naštěstí byl v roce 1987 přijat Montrealský protokol, který zakázal výrobu látek ohrožujících ozonovou vrstvu. Vypadá to, že tento protokol nese své ovoce, což tvrdí i studie zveřejněná v časopise Nature. „Tato studie potvrdila účinnost Montrealského protokolu," řekla vedoucí výzkumu Antara Banerjeeová. Zotavuje se nejen ozonová vrstva, ale také vzduch. Satelitní snímky z USA naznačují, že se v posledních měsících razantně zmírnilo znečištění vzduchu. Na snímcích, pořízených během prvních třech týdnů v březnu 2020, bylo vidět mnohem méně oxidu dusičitého ve vzduchu, než tomu bylo ve stejném období minulého roku. Oxid dusičitý se do vzduchu dostává především z emisí. 

Podpora malých podnikatelů

Pandemie koronaviru byla, a stále je, zatěžkávací zkouškou pro malé podnikatele. Majitelé kaváren a restaurací, maloobchodníci či drobní živnostníci museli ze dne na den zavřít své podniky a doufat, že koronavirus rychle opustí naši republiky. Naštěstí mnoho lidí ukázalo své dobré srdce a snažilo se malé podnikatele podporovat o sto šest. Řeč je například o iniciativě Malý nákup, velká pomoc. Ta na svém webu sdružuje malé firmy, které se z důvodu nouzového stavu dostaly do krizové situace. Nejedná se pouze o krátkodobou iniciativou, #malynakupvelkapomoc je výzvou pro všechny, kteří mohou přispět k rozvoji zdravé a soběstačné lokální ekonomiky a změně smýšlení při nakupování.

Info ikona
Káva

První žena v roli americké viceprezidentky

Listopadový triumf Joe Bidena v amerických prezidentských volbách byl důležitým milníkem také pro Kamalu Harrisovou. Šestapadesátiletá demokratická politička s indickými a jamajskými kořeny se stala první ženou v americké historii, která dosáhla na post viceprezidentky. Není tedy divu, že jakmile média potvrdila vítěze voleb, Kamala Harrisová předstoupila před národ a pronesla emotivní řeč. „Jsem první žena v tomto úřadu a nebudu poslední. Každá dívka, která se dívá, ví, že toto je země příležitostí,“ řekla nejmocnější žena Spojených států amerických. Věřme, že ve stopách Kamaly Harrisové půjde i mnoho českých dívek a žen.

Mohlo by se vám líbit

Zlaté české ručičky

Kdy jindy se zaměřit na tuzemskou tvorbu než právě nyní? V letošním roce si mnoho z nás uvědomilo, jak šikovní designéři, návrháři nebo třeba umělci v naší zemi žijí. Inspirativní byl například článek módní redaktorky Elišky Vrbové, která si posvítila na kolekce českých návrhářů. Podívejte se na šaty, kabelky i šátky od českých návrhářek nebo si připomeňte letní kolekce šesti českých návrhářek. Zbytek redakce se zasnil nad českou tvorbou při psaní dopisu pro Ježíška, kde jsme opěvovaly nejen návrháře, ale také český porcelán nebo krásné lokální svíčky.

Zákon zakazující některé jednorázové plasty

Pohled na želvu, která má zapíchnuté plastové brčko v nosní dutině, nebo delfína pojídajícího plastový pytlík, nedělá radost nikomu z nás. Proto je dobré vědět, že ministerstvo životního prostředí představilo nový zákon o omezení některých jednorázových plastových výrobků. Pokud všechno dopadne tak, jak má, od července 2021 začne platit zákaz uvádění plastových vatových tyčinek, příborů, talířů či brček na trh. 

Mohlo by se vám líbit

V dobré společnosti

Ruku na srdce, také jste v letošním roce propadli dobrým seriálům a výtečným knihám? Není divu, vždyť karanténa i sociální distancování si přímo říká o zapnutí televize nebo otevření knihy. I když by se mohlo zdát, že jde o pouhou kratochvíli, opak je pravdou. Vždyť díky seriálu Koruna jsme nahlédli do historie britské královské rodiny a dozvěděli se několik důležitých, a mnohdy opomíjených, informací. Také milovníci knih si v letošním roce mohli mnout ruce. Knižní novinky jako Vrány, Nejez blbě, Karamelová oblaka nebo očekávané Království od Jo Nesbø zpříjemnily předvánoční čas mnoha lidem. 

Mohlo by se vám líbit