Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Řemesla

Aby byly nohy v teple: Upleťte si ty nejhebčí ponožky

Info ikona
Pletení ponožek

Upleťte je jako dárek z lásky nebo jen tak sobě pro radost. Když je totiž člověku teplo od nohou, žádná zima ho nemůže rozhodit!

Jana Kantorová | 20. 01. 2024

TEXT: Marie Vladíková

Babičky pletařky

Postup pletení ponožek pro nás připravily pletoucí sestry paní Marie Vladíková a Jaroslava Holíková, jejichž výrobky si můžete koupit v internetovém obchodě www.mysticgarden.cz. Každý, kdo si jejich ponožky objedná, je dostane zabalené v hedvábném sáčku, který z nich rázem udělá dokonalý dárek!

Tipy od babiček

  • Pleteme z jehněčí vlny, spletené ze 4 vláken, protože je to ta nejjemnější vlna, která je vůbec k dostání. Nekouše, vydrží věčnost a pohlcuje pachy.
  • Ponožky po upletení vypereme na 30 ºC a vysušíme nastudeno v sušičce – to je trochu zplstnatí a jsou pak daleko jemnější.
  • Hotové ponožky ukládáme společně se sáčkem sušené levandule. Ponožky krásně voní a vyhýbají se jim moli, kteří levanduli vůbec nemají rádi.
Galerie: Upleťte si hřejivé ponožky
Mohlo by se vám líbit

Tradiční řemeslo: V říši řezbářské fantazie

Rodinný betlém se už brzy rozroste o nové darovníčky. Vznikají v dílně Hanky Richterové, stejně jako mnozí andělé, snové ženské postavy a další pitoreskní řezbářské výtvory.
marianne.cz

Postup pletení krok za krokem

  1. Nahození ok (foto 1) Na dámské ponožky o velikosti 38–39 si připravte 4 jehlice číslo 3, asi 150 g středně silné vlny a 2 spínací špendlíky. Potřebný počet ok si propočítejte podle upleteného vzorku a proměření nohy. My jsme na jehlici navázali 44 ok.
  2. Manžeta (foto 2) Oka rozdělte na tři jehlice, aby vznikl kruh – na první a druhé jehlici je po 14 okách, na třetí 16 ok. Čtvrtou jehlicí přeplétejte. Manžetu pleťte pružným vzorem – střídavě jedno oko hladce, jedno obrace – do výšky 16 cm.
  3. Nárt a začátek paty (foto 3) Uberte rovnoměrně 6 ok a dále pokračujte hladce 7 cm. Pak 19 ok určených pro patu přesuňte na jednu jehlici, na ostatních dvou bude 10 a 9 ok. 19 ok pro patu pleťte líc hladce, rub obrace a zkracujte řady – na začátku každé řady přemístěte vždy první upletené oko na spínací špendlík, až máte z obou stran na špendlíku po 7 okách a na jehlici zbude 5 ok.
  4. Dokončení paty (foto 4) Pokračujte opačně – na konci každé řady přibírejte po jednom oku ze zavíracího špendlíku, až přiberete všechna oka z obou. Pokračujte na všech třech jehlicích až ke špičce (asi 15 cm).
  5. Špička (foto 5) Ve dvou řadách po 19 okách vždy za prvním a předposledním okem splétejte dvě oka hladce – to opakujte v každé druhé řadě, až vám zbude 2 × 9 ok. Ta přemístěte na dvě jehlice a spleťte je po dvou.
  6. Začištění (foto 6) Posledním okem protáhněte vlnu a na rubu ji začistěte.

 

    Mohlo by se vám líbit

    Řemeslo: Království za sukýnku aneb Ze života švadleny

    Ale ne za ledajakou, jedině za tu od Lucie Laštůvkové. Její oděvní značka Black Mountain přináší oblečení, jemuž nechybí kvalita, hravost, a hlavně – ženskost.
    marianne.cz
    Zdroj článku