Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Nejkrásnější looky z pařížského digitálního haute couture fashion weeku

Info ikona
Archiv

Letošní haute couture fashion week v Paříži se odehrál v podobě, jakou ještě nikdo nezažil. Christian Dior, Chanel, Balmain a další značky představovaly své kolekce z linie vysoké krejčoviny virtuálně formou videí a livestreamů. Žádný streetstyle v ulicích, žádní diváci. Přesto se luxusním módním domům podařilo vytvořit nádherné kolekce a my vám teď přinášíme to nejlepší z nich.

Eliška Vrbová | 16. 07. 2020

Maria Grazia Chiuri, kreativní ředitelka značky Christian Dior, se rozhodla pro prezentaci kolekce formou krátkého filmu Le Mythe Dior. Inspirovalo ji francouzské Théâtre de la Mode, což byla putovní výstava přes půl metru vysokých panenek oblečených do modelů od šedesáti pařížských návrhářů, která se odehrála v roce 1945 a 1946. Výstava měla za cíl vybrat peníze na podporu francouzského módního průmyslu v poválečné době. Modely byly skutečně dotaženy do posledních detailů, panenky měly v kabelkách i miniaturní peněženky a pudřenky. Kolekce je nyní součástí stálé expozice Maryhill Museum of Art ve státě Washington v USA. V Le Mythe Dior se však toto zmenšené oblečení přinesené v kufru kouzlem promění v běžné velikosti a oblečou ho reálné modelky.

Druhý francouzský velikán mezi módními domy Chanel šel o něco méně snovou cestou. Virginie Viard, která převzala umělecké vedení značky po Karlu Lagerfeldovi, se inspirovala jeho múzou princeznou Diane de Beauvau-Craon, která Karla doprovázela na nejrůznější večírky. V kolekci nechybí klasické chanelovské kostýmky, ale tentokrát s tak trochu punkovým nádechem. Jako v každé správné haute couture kolekci se ale i u Chanelu objevují šaty v opulentních střizích. Celá kolekce je navíc nafocená neskutečně nadčasově, takže bychom u některých fotek jen těžko poznali, zda pochází z roku 2020 nebo 1960.

Nejblíže ke klasické přehlídce mělo představení haute couture kolekce značky Balmain. Kulisou se stala samotná Paříž a její nejslavnější dominanty - Eiffelova věž a řeka Seina. Kreativní ředitel Olivier Rousteing vytvořil přehlídkové molo přímo na řece, což prozradil i hashtag na sociálních sítích #BalmainSurSeine (Balmain na Seině). Kromě modelek na přehlídce vystoupil francouzská popová zpěvačka Yseult a padesát tanečnic. Livestream probíhal na sociální síti TikTok, bohužel se však neobešel bez technických komplikací. Nicméně představované modely jsou úchvatné a z přehlídky vznikly krásné slunečné fotografie, které vzdávají hold městu módy - Paříži.

To nejlepší z aktuálních haute couture kolekcí