Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Nepříjemnosti tam dole

Jsou spíše výjimky, které se se zánětem v intimních zónách nesetkaly, na většinu z nás totiž s pohlavní vyspělostí čeká i to. Až 2/3 žen potkají vaginózy, mykózy a záněty alespoň jedenkrát v životě.

Poševní prostředí zdravé ženy je tvořeno širokým spektrem bakterií, nejvíce je tam laktobacilů, které produkují kyselinu mléčnou a udržují na místě kyselé pH, což snižuje riziko infekcí. Jestliže z jakýchkoliv důvodů pH vzroste, začnou se v pochvě množit bakterie škodlivé. Důsledkem jsou bakteriální vaginózy, mykózy nebo záněty. Vše se projeví tak, že nám tato onemocnění znepříjemní každodenní život svěděním, pálením, výtoky a třeba i zápachem. Mimo jiné se na nějaký čas musíme vzdát intimností. Náchylnější k problémům s intimními zónami jsou navíc ženy těhotné, nemocné cukrovkou či ty, které prodělávají léčbu antibiotiky,

Bavlna a teplá voda
Budete-li dodržovat 7 následujících jednoduchých pravidel, můžete se problémům vyhnout, ovlivnit jejich průběh či zmírnit jejich dopady, které mohou vést i k nebezpečným zánětům vnitřních orgánů. Má gynekoložka takto vyškoluje několik žen denně a stále opakuje to samé:

1. noste bavlněné prádlo
2. zapomeňte na tanga
3. myjte se teplou vodou, intimní gely jsou skvělé, ale přece jen mohou ovlivnit množství zdravých bakterií v intimních zónách
4. myjte se jednou denně, častější mytí je kontraproduktivní
5. noste volné a prodyšné oblečení, místo punčocháčů raději punčochy
6. zapomeňte na horké koupele a vířivky, ten kdo tam seděl před vámi, tam jistě něco nechal
7. mokré plavky ihned převlékejte

A další dobré rady? Výplachy pochvy vám možná jednorázově pomohou s pocitem čistoty a eliminací zápachu, ale ve výsledku naruší křehkou rovnováhu v pochvě a spíše mohou uškodit. Také sladkosti a bílá mouka mohou ovlivnit zdravé poševní prostředí. Sex si dopřejte raději s kondomem – pokud jste alergické na latex, což vůbec není neobvyklé a svědění a pálení to může způsobit také, existují i veganské bezlatexové kondomy.

Vedle konzumace jogurtů a probiotik můžete léčbu intimních partií od vaginózy či mykózy podpořit i aplikací gelu s kyselinou mléčnou Lactofeel, který zabraňuje opakování infekcí. Anebo se ani odborníci nebrání zavedení jogurtu do pochvy například na tamponu. Na probiotika nezapomeňte jako na prevenci při léčbě jakékoliv nemoci antibiotiky.

Ještě před začátkem léta, což možná využijete příští rok, je dobré podpořit imunitu, ženy si dlouhodobě pochvalují Wobenzym - po 10týdenní kúře v následujícím roce neonemocněly až 2/3 z nich.

Posledním tipem na komfortnější léto jsou antibakteriální vložky. Na českém trhu jsou k dostání intimky Gift Pads s turmalínovým jádrem (www.giftwellness.cz nebo www.zdravevlozky.cz). Turmalín je polodrahokam, který vylučuje negativní ionty. Negativní ionty brání bakteriím v množení a až 12 hodin udrží v intimních zónách zdravé prostředí, aniž by složení vložek jakkoliv zasahovalo do složení bakterií v pochvě.