Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Nepřítel vašeho těla? Kancelářská židle

Jak zrovna sedíte na židli? Nemáte náhodou nohy zapletené do sebe, shrbená záda a hlavu předsunutou dopředu?

Celodenní sezení u počítače může vaše tělo pořádně ničit. Když sedíte schlíple delší dobu (a přiznejme si, někdy, když se zabereme do práce, tak vydržíme i několik hodin) může v těle docházet k fyziologickým změnám. Může to být podobné, jako když máte tělo v sádře. Když se svalová tkáň nehýbe, ochabne, zkracuje se, oslabuje a zmenšuje.


Proto je vhodné, když se naučíte ‚sedět aktivně‘ a budete denně provádět drobné ulevující a posilující pohyby a cviky, kterými degenerativní účinky celodenního sezení zvrátíte. Díky pohybu se totiž tkáně lépe hydratují a dostanou se do nich živiny. Naučte se tedy sedět aktivně!

Rolujte s chodidly
Obě chodidla můžete masírovat o malý masážní míček (někdy postačí i lahev s vodou), případně protáhněte kotníky, lýtka a chodidla tak, že nadzdvihnete nohu a opřete se o prsty u nohou.

Opřete se o zeď
Opřete se o zeď tak, abyste se lopatkami a dolní částí zad dotýkali zdi, boky a kolena mějte v úhlu devadesát stupňů. Bude to vypadat, že sedíte na pomyslné židli. Vydržte minutu, opakujte třikrát.

Zkuste výpad
Sezení zkracuje ohýbače kyčelních kloubů. Výpady pomohou, aby se protáhly. Vykročte levou nohou vpřed, tak aby přední noha svírala úhel devadesát stupňů, koleno zadní nohy se přitom nedotýká země. Nohy vyměňte. Cvik se snažte udělat čtyřikrát denně.

Protáhněte se
Při dlouhodobém sezení se celé tělo hroutí dovnitř, ramena padají a krk se předsouvá dopředu. Sedněte si tedy na okraj židle, povolte ruce podél těla a rameny dělejte co největší kruh, při něm protáhnete nejen ruce, ale i lopatky.

Souvislející články