Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Nesmrtelné džíny: víte, jak o ně pečovat?

Džínovina je nejpoužívanějším materiálem na kalhoty, a když se kolem sebe rozhlédnete, téměř každý, koho potkáte, má na sobě džíny. Denim je prostě základní součástí každého šatníku. S dobou se sice mění trendy a střihy, tkanina ale zůstává.

Redakce Marianne | 14. 03. 2014


Napříč desetiletími se klasické džíny moc nezměnily, přidala se pouze malá změna v materiálu – do klasické bavlny se začal přidávat streč, který dodal kalhotám elasticitu a umožnil, aby se daly nosit upnuté na tělo. Jak říká Ing. Eliška Kadlecová, konzultantka Fashion Days, vyplatí se tedy kupovat rifle o půl čísla menší, protože streč se časem vytahá.

denim_trendy

trendy jaro/léto 2014

Zásady správné péče o denim

1.

Denim se pere zásadně naruby, aby efekt obnošeného vzhledu zůstal jen tam, kde jej skutečně chceme mít. U kalhot je samozřejmě vhodné pozapínat zipy, aby se v bubnu pračky neponičily. U denimu také nikdy nepoužíváme odstřeďování.

2.

Džínovinu pereme vždy jen se stejnobarevným prádlem. Na barevnou nestálost a pouštění barvy nás ostatně dnes často upozorňuje už sám výrobce, aby se vyhnul případným problémům s reklamací.

3.

Co se týče žehlení – i když na kalhotách není pomačkání moc vidět, vyplatí se je vyžehlit, protože změknou a dostanou ‚tvar‘. Při žehlení ale pozor na stupně – bavlna, z níž se denim vyrábí, sice vydrží tu nejvyšší teplotu, ale pokud kalhoty obsahují streč, mohl by se spálit, protože ten zase snese jen nízké teplty. Jinak je denim ideální materiál pro časté namáhání v podobě praní a žehlení, protože je díky pevné keprové vazbě vysoce odolný v oděru.

Mohlo by vás zajímat…

  • Pravý denim je často imitován levnějším způsobem výroby, například přízí s příměsí bavlněných výčesků nebo barvením osnovy, případně použitím jiné vazby při tkaní. Ten pravý je po líci barvený a po rubu režný.

  • Ačkoli je dnes denim vysoce módní tkaninou, původně to tak vůbec nebylo. Klasické džíny si totiž nechal koncem 19. století v USA patentovat Levi Strauss jako pracovní kalhoty pro zlatokopy a honáky dobytka.

  • Název denim pochází z francouzského DE NIMES – ‚z města NIMES‘, kde se tato tkanina původně vyráběla.

Zdroj: Fashion Days v rámci Fashion Days Fashion Academy

Související články

Móda

<span>Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback</span>

Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?

Móda

<span>Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly</span>

Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly

Móda

<span>Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce </span>

Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce