Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Nestárnoucí černobílá

Jen málokterá barevná kombinace zažila tolik comebacků. Nevěříte? Podívejte se s námi do historie a na jejím konci objevíte i fascinující současnost...

Redakce Marianne | 5. 12. 2012

Ačkoli již dávno neplatí, že černá je spojená výlučně se smutkem a bílá s nevinností, přesto nás jejich ostrý kontrast natolik láká, že se spolu ruku v ruce vracejí každé desetiletí. Kde se vůbec bere obliba spojovat tyto dvě barvy dohromady? Že se nejedná o nic nového pod sluncem, se můžete přesvědčit při krátkém exkurzu do minulosti.

Středověk a jeho kontrasty

Touha spojit dvě kontrastující barvy dohromady není nic nového. Vzpomeňte si například na středověk a rytířskou dobu plnou turnajů. Nohavice a kabátce podélně rozdělené dvěma různými barevnými poli (mi parti) jsou vynálezem této doby. Připadá vám oděv ,rozříznutý‘ na dvě dvě poloviny příliš extravagantní a dávno za zenitem? Opak může být pravdou! Před dvěma lety jeden takový dámský kostým představil francouzský návrhář Alexis Mabille. Současný trend zvaný color blocking navíc také zdaleka neřekl své poslední slovo.

02_2010-Haute-Couture-Runway-Alexis-Mabille-1_runway

Mistři negativu

Tuto kombinaci miloval i samotný zakladatel haute couture Charles Frederick Worth. Ve dvacátém století jejímu kouzlu podlehl i Pařížan Paul Poiret. Ten vynikal v ornamentálním zdobení svých kolekcí, které byly často navrhované pod vlivem východních či asijských kultur. Černá barva mu sloužila jako naprostý základ, na kterém rozprostřel propracovaný dekor v bílé nebo zlaté barvě. Černou a bílou si hýčkala i nenuceně elegantní Coco Chanel. Sama nikterak neholdovala záplavě barev a nejlépe se cítila v temné černé. Když ji chtěla ozvláštnit, neomylně sáhla po bílých doplňcích.

03_3674-01_3674_2

Hýčkaly si ji opravdové ikony

Mezi hvězdami jen málokterá nikdy neoblékla tuto zásadní dvojici barev. Černobílé fotografie její sílu umocňují, a tak ještě dnes můžeme po letech obdivovat sofistikovanost modelky Simone D’Aillencourt, křehkou krásu Grace Kelly nebo melancholické snímky Audrey Hepburn a Jackie Kennedy Onassis.

04_annex-kelly-grace-rear-window_042

Podívejte se do galerie, a uvidíte, jak návratu tohoto stále se opakujícího trendu podlehli současní návrháři a hvězdy stříbrného plátna.

Právě jste se zamilovali do této nestárnoucí klasiky? Tak zkuste v naší dnešní vánoční soutěži hrát o náramek Black & White s křišťálky Swarovski.


Nestárnoucí černobílá