Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Netradiční jarní pochutina: škvarky

Konečně je tu jaro! A ano, začíná se klubat jarní zelenina, všechno se zelená, rostou bylinky… Ale stejně jsou i v těchto dnech skvělé škvarky! Něvěříte? Zkuste tyhle dva recepty, ve kterých hrají hlavní roli.

ŠKVARKOVÉ PAGÁČE

    •    1 kg hladké celozrnné mouky
    •    200 ml smetany ke šlehání
    •    2 žloutky
    •    1 celé vejce na potírání
    •    2 kostky čestvých kvasnic
    •    500 g hrubě mletých škvarků
    •    1 PL škvařeného sádla (když jsou škvarky mastné, nemusí být)
    •    500 ml pnotučného mléka
    •    1 PL cukru do kvásku
    •    3,5 ČL soli
    •    drcený kmín nebo sezamové semínka na posypání

Postup:
Do 150 ml ohřátého mléka rozdrobte kvasnice, přídejte 1 PL cukru a nechte vzejít kvásek.
Z mouky, smetany, žloutků, poloviny mletých škvarků a mléka vypracujte hladké těsto. Přidejte kvásek a dodělejte těsto.
Přidejte druhou polovinou mletých škvarků a nechte těsto vykynout.
Vykynuté těsto na desce rozválejte na cca 1,5 - 2 cm hrubý plát. Se sítkem na protlačení brambor můžete udělat mřížkovou strukturu.
Z takhle připraveného těsta vykrajujte malé pagáče, které položte na plech a nechte ješte asi 30 minut dokynout. Nakynuté pagáče potřete vejcem a posypte kmínem nebo sezamovými semínky.
Pagáče pečte na 180 C cca 40 minut, dokud krásně nezezlátnou.

JARNÍ ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA 

pomazanka

•    300 g mletých škvarků  
•    1 menší cibule, nasekaná najemno  
•    3 - 4 sterilované okurky  
•    2 uvařená vejce  
•    1 stroužek česneku  
•    1, 5 PL plnotučné hořčice  
•    černý mletý pepř  
•    sůl

Postup:
Do větší mísy nastrouhejte najemno sterilované okurky a vejce uvařené natvrdo. Přidejte najemno nasekanou cibuli a utřený stroužek česneku. Okořeňte podle chuti. Přidejte hořčici, namleté škvarky a všechno zlehka promíchejte. Pro kyselější chuť můžete přidat pár kapek citronové šťávy. Hotovou pomazánku dochuťte a dosolte dle svých chutí. Na jaře můžete stroužek česneku nahradit čerstvým medvědím česnekem. Dodá pomazánce nazeměnitelnou jarní chuť. Podávejte s opečeným chlebem, bagetou nebo čerstvým pečivem.

Extra tip:

sádlo

Veděli jste?
Britská BBC zveřejnila seznam potravin seřazených z výživového hlediska. První místo drží mandle, druhé rostlina čerimoja a třetí mořská ryba okouník. A osmou příčku zaujalo vepřové sádlo! Vivat sádlo!