Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Neviditelná kuchyně

O proměně měla naše čtenářka jasnou vizi. Chtěla hlavně nenápadný kuchyňský kout, který by nerušil dojem obývacího pokoje.

Redakce Marianne | 26. 04. 2013

Interiérová designérka: Alexandra Dýcková

„I kuchyně může být v bytě jen nenápadným společníkem.“

Rychlý průvodce

V čem byl problém

Místnost v bytě starého činžovního domu slouží jako obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem. Vzhledem k nedávnému nastěhování manželů Chlupových bylo ovšem dosavadní zařízení pouze provizorní. Celkově místnost působila neuspořádaně. Kvůli relativně malému prostoru bylo třeba vymyslet kuchyňskou linku tak, aby na sebe nepoutala pozornost, ale přitom zůstala plně funkční.

Naše řešení

Aby kuchyňská linka působila skutečně nenápadně, zcela jsme upustili od nástěnných skříněk a pořídili pouze spodní skřínky s dostatkem úložného prostoru. Lednici jsme schovali do třídveřové potravinové skříně. Kuchyňskou a obývací část jsme opticky oddělili barevnou výmalbou, která navíc pokoj zatepluje a dodává mu svěží a osobitou atmosféru.

Barevná paleta

Základní barvou na stěnách je bílá, mezi okna byla použita svítivě žlutá, odstín S0540-G70Y, a v kuchyni růžová, odstín S1005-R20B. Všechny barvy jsou od značky Primalex.

Nákupní košík

PROMĚNA
Nábytek: 116 048 Kč
Svítidla: 24 910 Kč
Spotřebiče: 41 350 Kč
Montáž a drobné stavební úpravy: 13 020 Kč
Celkem: 195 328 Kč

DEKORACE
Celkem: 55 937 Kč

PROMĚNA + DEKORACE: 251 265 Kč

Markéta Chlupová prožila celý život v paneláku. Nastěhování do útulného bytu v původní pražské zástavbě na Újezdě bylo tedy příjemnou změnou a zároveň splněním velkého snu. Protože byl byt v dezolátním stavu, bylo třeba začít ihned s rekonstrukcí. „Museli jsme vybrousit a nalakovat zničené parkety a celý prostor nově vymalovat. Po původních majitelích zde zůstala stará kuchyňská linka, kterou jsme odstranili a dočasně ji nahradili pracovním pultem a skříňkou na nádobí. Novou linku jsme chtěli co nejdříve, ale zároveň jsme si nepřáli, aby místnost primárně působila jako kuchyň, ale spíše jako obývák. Saša to vymyslela skvěle. Kuchyňský kout je jednoduchý, funkční, zkrátka perfektní,“ pochvaluje si Markéta.

Prostor určený pro linku nebyl příliš velký, a tak se Markéta společně s designérkou Sašou Dýckovou rozhodly pro jednoduché skříňky z Ikea, rozestavené do tvaru U. Protože poskytují dostatek úložného místa, nebylo je třeba rozšiřovat o nástěnné skřínky. Díky tomu si kuchyňský kout zachoval nenápadnou a hladkou linii, kterou majitelka bytu už od začátku preferovala.

Další úložný prostor a místo pro ledničku vyřešila skříň s posuvnými dveřmi. „Už od začátku jsem věděla, že je třeba skříň vymyslet tak, aby se stala přirozenou součástí obýváku, a nikoli kuchyňské linky,“ říká Saša. „Snažila jsem se ji tedy udělat něčím zajímavou. Ke korpusu z Ikea jsem nechala na zakázku vyrobit dveře z lamina a ty pak dala potisknout dekorativním vzorem. Protože je viditelná z jídelního i obývacího prostoru, bylo třeba nahradit laminem i boční stěnu skříně a také zadní stranu kuchyňského ostrůvku. Obě desky jsou v barvě šampaň s perleťovým leskem, která pokoj výrazně zútulnila.“ Kuchyňská část je tak přirozenou součástí prostoru, aniž by mu dominovala.

Jídelní část tvoří dřevěný stůl a plastové židle. „Máme dvě děti, takže jsem chtěla židle, které se dají snadno udržovat. Navíc se mi líbí, že materiálem i barvou ladí s křeslem,“ pochvaluje si Markéta. Díky proměně mají dnes Chlupovi příjemnou společenskou místnost s novou pohovkou, doplněnou zajímavými stolky a designovým křeslem.

Řekli o proměně

Designérka Alexandra Dýcková: „Při proměně Markétina bytu jsem vycházela z toho, že s rodinou dříve žila v bytě, který byl až příliš barevný. Velké kusy nábytku jsme tedy volili v neutrálních odstínech, barevnější dojem vytvářejí pouze doplňky a výmalba na stěnách. K bílému a šedočernému základu jsme vybrali svítivě žlutou a růžovou. Všechny tři barvy místnost příjemně osvěžily. Navíc tato barevná kombinace patří k současným trendům.“

Jak na to

Stojací lampa jako originální doplňek

Nebojte se v interiéru použít netradiční zdroj světla. Například lampa s pokřiveným stínidlem není díky bílé barvě příliš výrazná, a přesto se může stát velice originálním prvkem. Ještě než vyrazíte do obchodu, ujasněte si, k čemu má nová lampa sloužit. Zda bude užívaná jako lokální osvětlení například při čtení, nebo jako doplňující světlo při sledování televize, či bude s ostatními svítidly utvářet komplexní osvětlení prostoru.

Kde jsme nakupovali

Tipy na spolehlivé obchody šetří čas

Koberec s geometrickým potiskem, kuchyňské skříňky a knihovnu jsme pořídili v Ikea. Jídelní stůl je od firmy Ton, žluté stolky jsou ze Stockist a bílé ze Superstore DBK. Dekorace byly pořízeny v BoConceptu, kuchyňské doplňky v Potten & Pannen Staněk.

Neviditelná kuchyně