Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Nevinné lži Terezy Vrábelové

Česká televize chystá již tuto sobotu premiéru série filmů Nevinné lži. O tom, na co se můžeme v tomto zajímavém projektu těšit, jsme si popovídali s jednou z tvůrkyň.

Redakce Marianne | 23. 02. 2013

Kreativní producentka Tereza Vrabelová zodpovídá za obsah a formu příběhů, dva filmy dokonce i sama režírovala, je tedy tou nejpovolanější osobou, kterou jsme mohli vyzpovídat. Na tomto projektu nás zaujalo především kvalitní herecké obsazení. V Nevinných lžích uvidíte například Aňu a Ester Geislerovou, Jiřího Langmajera, Vojtu Dyka, Terezu Voříškovou, Danielu Kovářovou, nebo Terezu Brodskou. První díl z osmidílné série můžete na ČT1 naladit v neděli 24. února od 20 hodin.

Co je leitmotivem tohoto televizního projektu?

Ve všech osmi příbězích nastane situace, kdy hrdinové nemají odvahu, schopnost nebo chuť přiznat pravdu – svému okolí nebo třeba sami sobě. Každému to zamotá život jinak a různé jsou i důsledky, ale všichni zjistí, jak málo stačí k tomu, aby si člověk obrátil život vzhůru nohama a jak složitá může být náprava. Ač to celé zní dramaticky, naše příběhy nejsou depresivní ani nekončívají špatně, všichni hrdinové dostanou šanci.

Co jsou podle vás nevinné lži?

Nevinná lež neexistuje. Tedy pokud jsou člověku víc než tři roky. Každá lež, byť původně může být zdánlivě směšná, může získat obrovskou a nečekanou sílu. Ostatně název Nevinné lži byl od začátku myšlen jako protimluv. Jen jsem to dřív brala jako slovní hříčku, dnes vím, že je to taková životní hříčka.

Nevinne-lzi_Pod-hladinou_-062

Jaké lži někdy říkáte vy?

Ještě nedávno jsem byla přesvědčená, že jsem ve své přímočarosti a otevřenosti absolutně pravdomluvný a pravdivý člověk. Ale najednou s překvapením zjišťuju, jak umím lhát sama sobě. Abych před sebou obstála nebo abych se zavděčila okolí, zkreslím si pravdu častěji, než jsem myslela, a aniž bych si to uvědomila. Ani nejsem tak nevinná, jak jsem myslela.

Trailer si můžete prohlédnout ZDE.