Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nevyhazujte, opravujte! Díky technice kintsugi zachráníte rozbitý porcelán

Tak dlouho si naléváte vodu z porcelánového džbánu, až se ucho utrhne! Zatímco v našich končinách bychom ucho i s torzem džbánu vyhodili do koše, v Japonsku by se chopili zlatého lepidla a technikou kintsugi by ucho přilepili. Výsledek? Znovuzrozený kus porcelánu, který leckdy vypadá lépe, než před rozbitím.

Pamatujete si, když se vám poprvé utrhlo ucho od oblíbeného šálku na čaj? Nebo na moment, kdy vám omylem spadl talíř po babičce na zem? Pokud jste duchem realisté, pak jste kousky porcelánu sesbírali a poslali je na druhý břeh, tedy do odpadkového koše. V případě, že ve vás tkví romantická duše, která k porcelánu měla citový vztah, pak jste popadli vteřinové lepidlo a precizními tahy skládali kousky porcelánu k sobě jako puzzle. I když jste oblíbený předmět zachránili, pravděpodobně jste ho uklidili do nejtemnějšího rohu kuchyně, a následně už nikdy nepoužili. Nejchytřejší řešení ale mají v rukávu Japonci, kteří v podobných momentech nedají dopustit na techniku kintsugi.

Mohlo by se vám líbit

Vyšívání dutou jehlou! Jednoduchá technika, díky které vytvoříte originální dekorace

Pletení je zdlouhavé, háčkování náročné a vyšívání příliš nudné? Pokud hledáte kreativní koníček, ke kterému nepotřebujete speciální nadání ani celý víkend, pak sáhněte po duté jehle! Tato technika vyšívání se opět vrací do kurzu, a nutno podotknout, že se nachází v životní formě.
marianne.cz

„Trend“ z 15. století

Na první pohled by se mohlo zdát, že technika kintsugi je novodobý trend, který odkazuje k myšlence zero waste a udržitelnému životnímu stylu. Pravdou ale zůstává, že udržitelně přemýšleli Japonci už v 15. století, kdy tvrdili, že rozbité má být opraveno, a následně oslavováno jako součást historie. A tak dali vzniknout technice kintsugi, která za pomocí zlatého lepidla slepí rozbité části k sobě, a navíc dodá porcelánu dokonale nedokonalý vzhled. Kintsugi totiž oceňuje nedostatky a snaží se nacházet krásu i tam, kde na první pohled není zjevná. Navíc, kdy jindy oprášit tuto techniku než v době, kdy se snažíme neplýtvat a šetřit životní prostředí?

Z Japonska do českých domácností

Pokud doma máte rozbité kousky porcelánu, které je vám líto vyhodit, pak je ideální čas vyzkoušet kintsugi v praxi. Nabízí se hned tři možnosti, díky kterým vstane porcelán z mrtvých. Za prvé si můžete pořídit speciální sadu na kintsugi. Její cena sice není nejnižší, avšak sadu můžete opakovatelně použít a navíc budete mít jistotu, že lepidlo ztvrdne a bude porcelánu slušet. Nic nebrání ani tomu, abyste si kintsugi lepidlo sami namíchali. Stačí, když si pořídíte lepidlo na porcelán, které smícháte se zlatými třpytkami či zlatou barvou. Následně už stačí lepidlo nanášet na střepy porcelánu a slepovat, a slepovat, a slepovat do té doby, než nevznikne kintsugi dílo. V neposlední řadě můžete využít toho, že se mnoho lidí kintsugi technikou živí a slepuje rozbitý porcelán na zakázku.

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?