Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Nezapomeňte na vitaminy ani v zimě

Zima je pro naše tělo náročným obdobím. Musíme mu pomoct. Jíme méně čerstvé zeleniny a ovoce než v létě. Kdo by na ně měl chuť, když je tak chladno?

Redakce Marianne | 3. 12. 2012

Navíc sluníčka si také moc neužijeme, a když už vyjde, jsme zachumlaní a nedostane se nám na kůži. Chybí proto nám, kromě vitaminů z čerstvého ovoce a zeleniny, i vitamin D, který se vytváří na pokožce při působení slunečních paprsků. Když ho máme málo, špatně zpracováváme vápník a máme lámavější kosti. Nemáte pocit, že se vám v zimě trochu hůř myslí, jste pomalejší a méně si pamatujete? Odpovědí je opět vitamin D. Chybí nám.

Měli bychom si proto dávat pozor na to, co jíme, a doplňovat alespoň ty vitaminy, které můžeme získat z potravy. Stavba nových tkání, imunita, ochrana před volnými radikály, energie – to je jen stručný výčet toho, proč jsou vitaminy tak důležité. I když o tom už asi dnes nikdo nepochybuje, pro jistotu připomínáme.

Obzvlášť si dávejte pozor na vitamin C. Nevyskytuje se v potravinách živočišného původu, tělo si ho nedokáže ukládat do zásoby, a proto ho musíme jíst pravidelně. Vzpomínáte na námořníky, kteří objevovali nový svět? Neměli s sebou na lodi ovoce a zeleninu a umírali na kurděje. Důvodem byl nedostatek vitaminu C. Kromě toho, že posiluje imunitu, také pomáhá při hojení povrchových ranek, zabraňuje krvácení dásní, snižuje hladinu cholesterolu a také pomáhá proti depresím. V zimě máme k trudnomyslnosti větší sklony. Chybí nám prostě sluníčko.

Takže jaké je řešení, když už nikdo z nás nemá chuť na salát? K zimě patří zeleninové polévky a teplý čaj s citronem. A pokud ho moc nemusíte, zkuste horké ovocné džusy. V naší dnešní soutěži můžete vyhrát džusy Granini, které jsou výborné právě v zimě. Zkuste své štěstí.