Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Nová koupelna jako vánoční dárek

O Vánocích děláme radost našim blízkým a kupujeme jim spoustu dárků. Radost bychom ale mohli udělat také sami sobě. Třeba tím, že si rekonstruujeme koupelnu.

Redakce Marianne | 18. 12. 2016

Právě tato místnost bývá často zanedbávaná a to i přesto, že slouží nejen jako očista těla, ale také jako centrum relaxace.

Nechte si proto vytvořit nádhernou oázu klidu a pohody, kde budete rádi trávit váš volný čas.  A věřte nebo ne, vykouzlit ji můžete i z malé místnosti, potřebovat budete jen pečlivé měření a spoustu fantazie. Sortiment koupelnového vybavení je totiž dnes víc než široký, takže si na své přijdou i majitelé nevelkých koupelen.

Velké dilema

Ze všeho nejdřív je třeba si ujasnit, co od koupelny očekáváte, co by měla splňovat a bez čeho se tady neobejdete. Pokud milujete sprchování, pak do této místnosti potřebujete zcela jistě umístit sprchový box či sprchový kout. Díky hydromasážním panelům se může i rychlá sprcha proměnit v příjemný zážitek a dokonalé uvolnění a relaxaci. Jestli si naopak rádi vychutnáváte horkou lázeň, pak je vana jasnou volbou. Budete si však muset vybrat, oboje dohromady se do většiny koupelen nevejde. Určitým kompromisem může být vanová zástěna, která umožňuje využívat výhody vany i sprchového koutu současně.

Chytré triky

V žádné koupelně, ať je rozměrů jakýchkoliv, nesmí chybět umyvadlo – stěžejní a nejpoužívanější prvek celé místnosti. Mělo by vám poskytnout dostatek prostoru při těch banálních úkonech jako je mytí rukou či čištění zubů. Malá umývátka jsou vhodná pro samostatná WC, ale jako hlavní umyvadlo ho určitě nevolte. Všímejte si nejen designu, ale i materiálu, ze kterého je vyrobené – ušetříte si tak spoustu práce s jeho údržbou. Pokud jste vícečlenná rodina a prostor to jen trochu dovolí, pak volte dvoujmyvadlo, oceníte ho hlavně po ránu, kdy času nebývá nazbyt. Umístit pod něj můžete umyvadlovou skříňku, která poslouží jako vítaný úložný prostor navíc.

Co se týká dalšího koupelnového nábytku, preferujte závěsné skříňky – nezaberou tolik místa a přehledně do nich uspořádáte vše, bez čeho se tady neobejdete, od kosmetických přípravků až po ručníky. Koupelnu můžete zvětšit také opticky, stačí si pořídit velké zrcadlo nebo zvolit obklady světlých barev a dostatečné osvětlení.

Tak vytvořte si pohodlnou, funkční a útulnou koupelnu, kam se budete těšit!