Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Nové vlasy? Zn.: Ihned!

Info ikona
alt

Máte vlasy, které nevyrostou, chybí jim objem a celkově potřebují oživit? Přemýšlíte o prodloužení nebo zhuštění a nechcete vypadat uměle jako některé bulvární ‚hvězdičky‘? Majitelka salonu Afroditi Ivana Hanyšová (www.afroditi.cz) vám poradí, jak si nové vlasy správně vybrat, jakou techniku použít a jak se o ně starat, aby vypadaly jako vaše.

Soňa Kotulková | 19. 11. 2014

Podle čeho poznám kvalitní pravé vlasy?
Především na dotek cítíte, že vlasy jsou živé. Ať s nimi uděláte cokoli – kromě chemických procesů –, budou se chovat stále zdravě a nebudou se cuchat. Na hlavě se budou chovat jako vaše vlasy, nikoli více náročně.
Nabízím test pro pokročilé: Pokud pramen pevně chytnete a silou půjdete do protisměru, zdravé vlasy budou klást odpor, zdravá kutikula bude drhnout. Vyzkoušejte to i s vlastními vlasy, budou se chovat stejně. Dolů hladce, nahoru těžce. Nekvalitní vlasy ztenčené se budou chovat stejně v obou směrech, budou nepřirozeně kluzké (jsou obalené silikonem) a po pár umytích budou suché a mrtvé. A žádná péče jim nepomůže, nemají zkrátka již ochrannou vrstvičku kutikuly, která by fungovala a přijímala výživu.

Jak si mám nové vlasy vybírat?
Ideální je najít vlasy velmi podobné vlasům vlastním, ale o pár tříd krásnější, aby vám dodaly přidanou hodnotu svojí krásy, jemnosti, lesku, pevnosti vln, zkrátka všeho, co vypadá krásně. Když pomineme požadovanou barvu a délku, tak se ve výběru vlasů zaměřte na energii vlasů, musí se vám bez pochybností líbit. Některé jsou zkrátka pro vás a obvykle je ihned poznáte a už na ně nemůžete zapomenout. Každé vlasy mají svůj příběh, odžitou historii původní majitelky. A také svoji karmu, kterou si nesou dál. A každé vlasy jsou originál, nejdou znovu ‚objednat‘. Neochuďte se o zážitek výběru vlasů. V mnoha kadeřnictvích nemají vlasy skladem a objednávají je až dle zákaznice. Zážitek vybrat si své vlasy v prodejní galerii, kde máte vystaveny vlasy z celého světa, a tudíž některé naprosto unikátní kusy, je zkrátka rituál. A nezapomenutelnou součástí vaší cesty k vlasům, které jste si vždycky přála mít.


Jak dlouho pravé, prodloužené vlasy vydrží?
Pravé vlasy nejvyšší kvality vydrží několik let. Bude docházet jen k mechanickému opotřebení, jako je třepení konečků. Dobrým příkladem trvanlivosti vlasů jsou zachované mumie v poušti, kdy kostře zbyly stále relativně neponičené vlasy. Chemické procesy barvení a žehlení životnost snižují. Našim zákaznicím se stává, že za léta nošení vlasů jim jejich vlasy přerostou prodloužené, a jsou tedy krátké, ale jinak jsou stále krásné, a není tedy důvod k výměně.

 
Chci, aby nebylo poznat, že mám prodloužené/zhuštěné vlasy. Co mám dodržet?
Důležitá jsou realistická očekávání a přirozenost. Nechat si poradit ohledně množství, délky a struktury. Prodloužené vlasy by měly podtrhnout vlastní krásu vlasů a doplnit ji o vlastnosti, které nám chybí, jako je objem či délka. Například z krátkých vlasů se dají vytvořit skvělé účesy, ale pouze za podmínky, že prodloužené vlasy jsou v délce jen po ramena a je aplikováno dvojnásobné množství pramenů než u delších vlasů.
Kritické pro perfektní a přirozené prodloužení je zabránit viditelnému předělu mezi vlastními vlasy a prodlouženými. Tento přechod se nejlépe schová dostatečným množstvím prodloužených vlasů a strategickým rozložením, aby co nejvíce zakrylo a zároveň nebylo vidět. Obecně platí, že čím větší změna délky, tím více pramenů. Vlasy musí vypadat přirozeně za každé situace bez úprav. Vyjdete z moře a prodloužené vlasy musí být stejně vlnité jako vlastní vlasy, zafouká vítr a vlasy se musí chovat přirozeně a spoje musí být co nejlépe zakryty, barva a lesk musí být kompatibilní.


Jaká metoda prodloužení vlasů je teď nejvíce in?
Jednoznačně kvůli šetrnosti a mini velikosti neviditelné micro rings a na detaily u kontur obličeje ultra tenké termo spoje. Jsou to metody bodové, prodloužení je po pramenech, nikoli v páskách, a celý účes se tedy hýbe přirozeně a můžete si vlasy volně prohrábnout, což u pásových metod není možné. Žádná metoda není dokonalá, ale kombinace těchto dvou uplatňuje to nejlepší každé z nich.

Jak se o prodloužené vlasy mám starat?
Kvalitní prodloužené vlasy se jen umyjí kvalitním šamponem a maskou, která se nedává na spoje, a nechají se buď přirozeně uschnout, či vysuší fénem a jsou perfektní samy o sobě. Bez jakékoli další nutné péče. Takto poznáte velmi kvalitní vlasy, že budou méně náročné na údržbu než vaše vlastní vlasy. Díky perfektně zdravé struktuře a lesku se budou méně cuchat, ale budou déle schnout kvůli většímu objemu. Pokud narazíte na nekvalitní vlasy, toto samozřejmě neplatí – ty vám naopak život zkomplikují.

Co prodlouženým vlasům nejvíce škodí?
Stejně jako vlastním vlasům chemické úpravy a žehlení. A především nevhodné zástřihy kadeřníků. Vlasy z jednoho copu se na hlavě tak přirozeně vyskládají, že není nutné je speciálně zastřihávat ani při posouvání, a vypadají úplně nejpřirozeněji.