Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Nový rok s novou postavou? Začněte hubnout včas, o Vánocích bude pozdě

Vánoce se nezadržitelně blíží, a spolu s nimi i každoroční příval dobrého jídla, cukroví a odpočinku. Pokud plánujete do příštího roku vkročit s vysněnou nebo alespoň o poznání lepší postavou, mohou pro vás být svátky klidu a míru značnou překážkou. Kvůli přílišnému odříkání navíc hrozí, že si Vánoce ani neužijete. Řešení přesto stále existuje – „hecněte“ se a přebytečná kila řešte už nyní.

Veronika Hong | 30. 10. 2017

Štěstí přeje připraveným, praví známé pořekadlo. A připravit se lze i na to, že během vánočních svátků polevíme v disciplíně a budeme si v jídle dopřávat více než jindy. Součástí novoročních předsevzetí sice často bývá i hubnutí, mnozí z nás by ale lehčím krokem nejraději vstoupili již rovnou do nového roku.

Pokud se to týká i vás, nezbývá už času na hrdinství a víru v to, že se po volnějším režimu rychle dostanete do formy. Právě teď je totiž ideální čas začít s vhodnou životosprávou – nejen pro vytvoření „náskoku“ na Vánoce, ale také proto, že tělu trvá několik týdnů či měsíců, než si uvědomí, že jste se rozhodli ubrat na váze.

Zhubnout nejde okamžitě

Zbavit se nadváhy, tedy alespoň zdravým způsobem, nelze hned, přesto tento neustále opakovaný fakt mnozí podceňují. Při drastických dietních opatřeních se ve většině případů projeví tzv. jojo efekt, tedy opětovné přibírání, a to často o mnohem více, než kolik ručička na váze ukazovala předtím. Správné změny stravovacího režimu a vliv větší pohybové aktivity se na hmotnosti projeví, ovšem až v řádech několika týdnů či měsíců. Lepším řešením je proto ušetřit si nervy a zdravý životní styl aplikovat pozvolna, ale včas.

změna jídelníčku

Obecně je obezita dána tím, že příjem energie převyšuje její výdej. To může být principiálně zapříčiněno dvěma faktory, anebo jejich kombinací. To znamená, že buď máte více potravy a tedy energie, než potřebujete, anebo že máte menší výdej energie, než byste měli správně mít. „Je potřeba si jednoho dne říci, že změním svůj životní styl. Je to o odhodlání vstoupit do trochu jiného světa, vykročit z komfortní zóny, upravit svůj režim a uvědomit si, že dosavadní styl života a stravování nebyl správný a že byl spojený s nadbytkem,“ vysvětluje metabolog a obezitolog prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc.

Strava, pohyb a vůle

Klíčem k dosažení a udržení ideální váhy je kombinace tří základních faktorů – tedy stravování, dostatku pohybu a odhodlání vytrvat. To, jak často a jaké porce jíme, by se mělo odvíjet od pohybové aktivity. Základním stavebním kamenem denního přísunu živin je snídaně, ideálně bez sladkostí. Vhodné je ovoce, mléčné výrobky nebo třeba ovesná kaše. Vhodné jsou také malé dopolední a odpolední svačiny. Po jednodušším a menším jídle se tuky začínají spalovat dříve, není tedy nutné vynechávat jídla v domnění, že díky tomu nepřibereme. Pokud víme, že bude náš den aktivní, můžeme jíst více.

pohyb

Od diety si můžete čas od času odpočinout, ale jen na chvíli! Krátká pauza určitě neuškodí, umění je ale během ní nepřibrat. Zkuste změnit svou pohybovou aktivitu, chodit více pěšky, používat schody místo výtahu, anebo se proběhnout. Můžete také obměnit jídelníček věcmi, které vám chutnají, ale nemají tak vysokou energetickou hodnotu. „Zkuste občas vybočit ze stereotypu a vyzkoušejte jídla, která jste nikdy neochutnali. Pokud hledáte inspiraci, zajděte si třeba do vegetariánské restaurace, radí Ing. Lukáš Vrána, výživový poradce programu Cambridge Weight Plan. A pokud vás slovo dieta stresuje, neříkejte tomu tak – jde přeci o celkově lepší životosprávu.

Vůle nade vše

Nejdůležitější je ale vytrvat, problém s nadváhou a hubnutím je totiž často jen „v hlavě“. Pokud se vám podaří nový stravovací a pohybový plán poctivě dodržovat první tři krizové týdny najednou, lze jej poté snáze přijmout již jako běžnou součást života. V tomto období se projeví první výsledky, které poskytnou nepostradatelnou motivaci, s níž hubnutí půjde o poznání lépe.

vůle

Ne všichni ale mají vedle svého zaměstnání a rodinných či jiných povinností čas plánovat si svůj jídelníček na každý den. V takovém případě lze vždy vyhledat pomoc odborníků. „Vše jsem důsledně dodržovala a nic neporušila, i když například vaření pro rodinu bylo zvláště na začátku hodně těžké. Pravidelné týdenní konzultace s poradkyní mi ale hodně pomáhaly. Nechtěla jsem selhat sama před sebou ani před ní. Nakonec jsem celkem zhubla neuvěřitelných 47 kg za 7 měsíců, což byla skoro polovina mé původní váhy. Dnes je to již 7 měsíců a já si stále svou vysněnou váhu držím,“ svěřuje se paní Marcela Vaníčková, která se svou nadváhu rozhodla řešit s pomocí výživových poradců.

ČTĚTE TAKÉ: 5 druhů koření pro rychlejší metabolismus a štíhlé tělo