Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

O čem ženy sní? Některé o menších prsou!

Skutečně je to tak. Zatímco malá ňadra jsou spíš kosmetickým problémem, ta velká mohou ženu hodně potrápit. Operace pak pro ni bývá doslova vysvobozením.

Redakce Marianne | 6. 02. 2013

„Nechtěla jsem mít obří prsa, která jsou sice hezká pod trikem, ale když se svléknu, jsou veliká. Chtěla jsem normální krásná prsa. Bolela mě záda, každý mi okukoval dekolt. Připadala jsem si jako mohutný hroch, ne jako princezna. I když operace strašně bolela, tak to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat,“ vzpomíná Klára, která operaci absolvovala před osmi lety.

Klářina slova potvrzuje i plastický chirurg kliniky Asklepion MUDr. Ján Pilka: „Jsou dvě nejčastější příčiny zmenšování prsou. Jednak z hlediska estetického, kdy je motivací zejména pocit, že prsa nemají správný tvar a velikost. Druhou nejčastější příčinou zmenšování poprsí jsou zdravotní důvody. Nadměrně velká nebo uvolněná ňadra mohou způsobovat bolesti hrudní a krční páteře kvůli přílišnému zatížení a s tím souvisejícími dalšími zákroky. Tyto pacientky bývají po operaci nesmírně spokojené.“ Plastický chirurg MUDr. Dušan Záruba z Ústavu estetické medicíny doplňuje: „Podle mých zkušeností jsou nejčastějším důvodem potíže s váhou prsů, tyto potíže vedou k problémům celkového držení těla spojených s bolestmi zad. Dalším důvodem je problém objemu prsů při aktivním pohybu – běhání a sportu obecně –, to vadí spíše mladším pacientkám. Častým důvodem je také pocit zvýšené pozornosti ve společnosti, protože ne každý chce přitahovat pozornost velkým poprsím, zejména jedná-li se o hodně velká prsa.“

Bolesti a další problémy

Zmenšit prsa si nechávají většinou ženy, které trápí hypertrofie prsní žlázy, tedy velmi výrazné zvětšení prsní žlázy. Nejčastěji se tato vada vyvíjí už v dospívání, ale často vzniká při kojení, při velkém zvýšení hmotnosti i při některých hormonálních a metabolických onemocněních. Ňadra pak neodpovídají ostatním tělesným proporcím, už nejde jen o kosmetickou vadu, ale o příčinu řady zdravotních obtíží, o kterých mluvili oba lékaři i Klára. Navrch se přidávají kožní problémy, jako jsou plísně, ekzémy a opruzeniny v podprsních rýhách.

Vlivem velikosti se zákonitě mění i tvar poprsí, prsa povolují a jsou pokleslá. Vzhled prsů a související obtíže pak mohou vyvolávat nespokojenost a přivodit i vážné psychické problémy, které souvisejí se sníženým společenským uplatněním, s problémy v navazování partnerských vztahů apod.

A co kojení?

Určit ideální věk pro tuto operaci nelze, podstupují ji jak ženy starší padesáti let, tak velmi mladé dívky. Hodně žen operaci odkládá kvůli těhotenství a kojení.

kojeni

„U operací prsů, kdy se zasahuje do žlázy, což u zmenšení prsů je vždy, protože chceme-li prsy zmenšit, musíme část žlázy odebrat, je vždy riziko, že kojení nebude možné, nebo bude s omezeným množstvím mateřského mléka. Také záleží na zvolené metodě operace zmenšení prsů a zásahu do žlázy zejména v okolí prsní bradavky. Provádí-li se menší rozsah zmenšení, kojení je daleko pravděpodobnější než po operaci, kdy je nutné odstranit velký objem prsní žlázy,“ vysvětluje MUDr. Záruba, ale na druhou stranu upozorňuje: „U neoperovaných žen se někdy zdánlivě paradoxně setkáváme i s tím, že ženy, které mají velké prsy, kojí méně, než ženy s malými prsy před těhotenstvím. Je to dáno obvykle tím, že menší žláza se během těhotenství postupně rozvine a zvětší a lépe se na kojení připraví než původně velká žláza, která se mnohdy při těhotenství již příliš nezvětší a neaktivuje se dostatečně, protože je často její velikost ve větším poměru tvořena i tukem, ne jen mléčnou žlázou.“

MUDr. Pilka zdůrazňuje, že hodně záleží na zvoleném postupu: „Dnešní moderní operační postupy zmenšení prsou zaručují mnohem větší pravděpodobnost, že žena bude schopná kojit, než tomu bylo dříve. Nové operační techniky totiž zachovávají integritu velké části mléčné žlázy a mlékovodů. Všechno ale závisí na zvoleném operačním postupu.“

Co dělá lékař při operaci?

Jak operace probíhá, objasňuje MUDr. Záruba: „Při operaci je nutné prsy vymodelovat do žádaného tvaru, kůži zmenšit a kožní přebytky odstranit. A to se bohužel neobejde bez vzniku jizev. Vždy je nutné posunout prsní dvorec, proto chirurg vede řez kolem dokola prsního dvorce, od dvorce pak středem kolmo dolů k podprsní rýze a pak v celém rozsahu podprsní rýhy. Výsledná jizva má tvar kotvy nebo také obráceného písmene T. Cílem operatéra v každém případě je, aby výsledek operace maximálně odpovídal představám a požadavkům klientky, prsy byly tvarově pevné a efekt operace stabilní a dlouhodobý.“

velke_prso

Před a po operaci

Operaci vždy předchází individuální konzultace s chirurgem. Vy řeknete lékaři o své představě, on vám, jak jí docílit. Samozřejmě pokud se nejedná o něco nereálného. Před samotnou operací je pak nutné podstoupit předoperační vyšetření, jako jsou laboratorní vyšetření krve a moči, EKG a vyšetření praktickým lékařem, vhodné je také mamologické vyšetření. Podmínkou operace je dobrý zdravotní stav a vyloučení gravidity.

Po operaci na klinice obvykle zůstanete asi dva dny, pokud to váš pooperační stav umožňuje, budete pak propuštěna do domácího ošetřování. V každém případě musíte dodržovat klidový režim. Počítejte raději s 10 až 14 dny pracovní neschopnosti, plná fyzická zátěž však bude možná až po jednom až dvou měsících, záleží na rozsahu operace a průběhu hojení. Po stejnou dobu vám asi bude ve spánku lépe vyhovovat poloha na zádech a pro každodenní nošení nejspíš upřednostníte podprsenku bez kostic. Rekonvalescence a délka hojení jsou individuální. Pamatujte na to, že výsledek operace ovlivňuje i vaše svědomitost, proto je důležité řídit se v době pooperační péče pokyny lékaře a dbát na jeho doporučení.

Jde to i bez operace?

Oba doktoři se shodli na tom, že změna životosprávy může pomoci, ale nespraví všechno.

„Jiné možnosti než operace, zejména u větších velikostí prsů, nejsou. Samozřejmě že při zhubnutí téměř vždy dojde i ke zmenšení objemu a velikosti prsů. Ale dojde také k jejich celkovému povolení, protože kožní plášť prsu se tolik nezmenší. Ale je-li objem prsů tvořen převážně žlázou, ke zmenšení prsů nedojde ani při výraznějším zhubnutí,“ popisuje MUDr. Záruba.

„Určité formy ochabnutí prsou, které jsou způsobené nadváhou nebo držením těla, lze částečně upravit změnou životosprávy. V případě povolení kůže v důsledku nadměrné váhy však jiná efektivní možnost úpravy tvaru poprsí neexistuje. A těchto případů je převážná většina,“ uzavírá MUDr. Pilka.