Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

O marsu schovaném ve venuši a světě plném škatulek

„Mužský“ a „ženský“ svět. Rozsévači semene a hledačky toho pravého. Silní a slabé. Úspěšní v práci a odsouzené k péči o děti a domácnost. Existuje poměrně hodně genderových stereotypů a také mnoho způsobů, jak obě pohlaví od sebe oddělit. Jenže co to zkusit naopak? Aspoň pro jednou.

Martin Zikmund | 17. 05. 2021

Měl jsem to neuvěřitelné štěstí, že jsem na jednom podkrkonošském sídlišti vyrůstal v něčem takovém, jako je knížka Děti z Bullerbynu. Jen nás bylo pět plus jedna. Pět kluků a jedna holčička, Bětka. Všichni jsme se narodili v rozmezí dvou měsíců ve dvou panelácích. Trávili jsme spolu téměř veškerý čas už od narození a hlídala nás stejná „hlídací babička“. Jezdili jsme spolu na koloběžkách, jen Bětka měla trochu jinou, holčičí. Běhali jsme spolu po okolí, hráli jsme si na schovku a prali jsme se spolu i s ostatními. Jen s Bětkou ne, protože byla holka a holky se nebijou. Ale jak jí někdo něco zlého provedl, už dostal lopatičkou hned od několika z nás. Ano, Bětka se s námi měla fajn a my s ní, i když byla na koloběžce o něco pomalejší a i když neuvěřitelně absurdně čurala. Vsedě, ne vestoje na stěnu garáží jako my ostatní.

Ano, muži a ženy mezi sebou mají jisté fyziologické odlišnosti, díky bohu! Liší se naše pohlavní žlázy, sekundární pohlavní znaky, zastoupení pohlavních hormonů, játra, která u žen odbourávají alkohol o 20 % pomaleji než u mužů, i fyzická síla, která je u žen prostě nižší, a tak i ve sportu soutěží v samostatných kategoriích. Ale jsme natolik odlišní i lidsky?

Mohlo by se vám líbit

Proč bývají muži nespokojení a opouštějí své ženy?

Starý šéf a mladá sekretářka, nebo aspoň atraktivní kolegyně z práce. Kdo by podobné historky neznal. Jsou noční můrou celé řady žen, zejména těch doma s dětmi. Naštěstí je vždy jasné, kdo je ten špatný. Manželský stereotyp je ubíjející, „muži jsou rozsévači semene“, atd. atd. Co když je to ale všechno maličko jinak?
marianne.cz

Holky se nebijou a kluci nepláčou

Psychoterapeut Carl Gustav Jung (a nejen on) věřil, že každý v sobě máme mužský a ženský princip, svůj nevědomý protějšek opačného pohlaví. Anima – archetypální obraz mužství, a Animu – archetypální předobraz ženství. A je přitom jedno, zda čuráme vsedě nebo vestoje, každý jeden z nás má obsaženy v sobě oba dva principy, stejně jako jeho DNA obsahuje chromozomy od matky (ženy) i otce (muže). Když se rozhlédnete kolem sebe, tak uvidíte ženy, které silně projevují svůj mužský princip, což je jim ovšem okolím náležitě vyčítáno, stejně jako existují muži silně projevující ženský princip, za což se rovněž často dočkají pohrdání, od obou pohlaví. A pak jsou tu lidé, kteří mají oba principy vyrovnané. Dříve to bývali šamani, dnes to často bývají třeba psychoterapeuti.

Viděli jste film Matrix? Byl o tom, jak lidstvo ovládly stroje, které napojily těla do jakési virtuální reality, aby z něj mohly v klidu získávat tepelnou energii, zatímco lidé si mysleli, že žijí normální život. Anglické slovo matrix znamená v překladu matice neboli skrumáž stejně velkých přihrádek, do které můžeme ledasco rozdělit, aby to pro nás bylo přehlednější. Třeba že ženská neumí řídit. Chlap se neumí postarat o dítě. Ženská se pod tlakem složí. Chlap není schopen uvařit, natož vyprat. Ženská hledá toho nejlepšího tátu pro své děti. Chlap hledá tu nejlepší ženskou na sex. Ženská neprdí, nesmrdí, vlastně se ani nepotí. Chlap má smrdět. Tohle je náš matrix, naše matice, naše škatulky.

Mohlo by se vám líbit

„Ještě, že tě mám!“ Aneb o rodičích, co si z dítěte dělají terapeuta

„Ty jsi moje jediný štěstí, jsi moje všechno, co bych si teď bez tebe počal(a)? Ještě, že Tě mám!“ Možná jste to někdy někde už od nějakého rodiče slyšeli. Inu, každý se někdy může ocitnout (a také ocitne) na dně a pokud má malé děti, je ono dno najednou o to hmatatelnější. I přesto, že se tonoucí stébla chytá, by se však nikdy ale opravdu nikdy neměl chytat svých malých dětí, jinak si celý život ponesou následky. Proč?
marianne.cz

Jestli jste Matrix viděli, tak víte, že lidí mimo něj zrovna moc nežilo. Jen pár bydlelo v podzemí, vyloučeno z většiny společnosti. Ve filmu byl i jeden člověk, co se usilovně snažil vrátit, a stroje mu slíbily, že pak bude celebritou a všichni ho budou obdivovat. Šel do toho za cenu, že zradil a zabil své nejbližší – ano, jedna z nejzákladnějších lidských potřeb je, ať už podle Maslowa, nebo podle evolučních biologů či neurofyziologů, někam patřit. Když se vám pak podaří někam zaškatulkovat, stejně jako to dělají lidé kolem vás, bude to ještě lepší, budete totiž jedním z kolektivu.

Pokud ovšem zrovna nepovýší ženu ve firmě, kde manažery bývají muži, nebo se nebudete chtít jako muž prosadit v oboru, kde dominují ženy. Tím narušíte hromadě lidí hromadu škatulek. Jejich krabicoidní svět bude narušen, a tím narušitelem budete právě vy! Vyhovují vám „chlapi neschopní v kuchyni“ a „ženské, co neumí řídit“? Nechte to tak, však je to vaše věc. Vyhovují vám ženy, co umějí být silné, a muži, co se nebojí projevit slabost? Neměňte to, však je to vaše věc. Jen to nechtějte mít za každou cenu „stejné jako ostatní“. Cena je totiž mnohem vyšší, než teď tušíte.

 

O autorovi:

Martin Zikmund je průvodce lidí a firem klíčovými změnami a často pomáhá lidem měnit jejich scénáře a napravovat hříchy jejich rodičů. Je autorem blogu Je čas na změnu a čas od času pořádá semináře pro veřejnost o ženskosti, životní harmonii i dalších tématech. 

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů