Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Občanská plovárna znovu ožívá

Info ikona

Občanská plovárna je neodmyslitelnou součástí Prahy, na kterou starší generace vzpomíná s nostalgií a mladá na ni téměř zapomněla. Vrátit plovárně zašlou slávu, navrátit jí lesk a navázat na historii tohoto výjimečného místa určeného pro odpočinek a gurmánské zážitky je hlavním cílem nového provozovatele.

Občanská plovárna patří mezi nejstarší dochované poříční lázně na břehu Vltavy mezi Malou Stranou a Čechovým mostem.

Bohatá historie

Poprvé se dveře Občanské plovárny otevřely v roce 1840, kdy samotná budova sloužila jako zázemí klasické vorové plovárny postavené hned vedle plovárny vojenské. Ta původně měla sloužit vojákům i lidu, avšak díky vzájemným třenicím si civilisté postavili vlastní plovárnu - Občanskou. Koncem 19. století byly k budově přistaveny šatny a restaurace, a plovárna si záhy získala status společenské instituce. Chodit na plovárnu bylo v kurzu až zhruba do 60. let minulého století, kdy spousta Pražanů využívala prostor plovárny pro zasloužený relax či výuku plavání. V porevolučních letech sloužila plovárna i nadále jako společenské místo v podobě nejrůznějších restauračních a zábavních zařízení.

Praha s nádechem Francie

Oblibě se zde v minulosti těšilo několik restauračních zařízení, a to především díky  okouzlující poloze v centru města s výhledem na řeku a na Staré Město. Tohoto směru se drží i nový koncept Občanské plovárny. Pod taktovkou dvou mladých českých kuchařů, Jana Mužátka mladšího a Filipa Hoška, zde vzniká zcela nová restaurace založena na kombinaci české a francouzské kuchyně. Oba tito kuchařští nadšenci vystudovali prestižní kulinářský Institut Paula Bocuse v Lyonu a nabízejí zkušenosti z obou kuchyní. Těší se na přípravu české i francouzské klasiky v nových neotřelých kombinacích. Ochutnat byste určitě měli pečené kuře v jogurtu s libečkem či králičí stehýnko se slaninou.

Občanská plovárna

Celá budova, včetně exteriéru a přilehlé zahradní restaurace, prošla nákladnou, avšak citlivou rekonstrukcí. Plovárna nabízí několik vzájemně propojených části, které se nesou v elegantním designovém duchu. V předních částech budovy se nachází již zmiňovaná restaurace vedoucí až k prosklené středové části. Celek doplňuje unikátní eventový prostor v zadním křídle budovy, který může sloužit ke konání společenských či firemních akcí, výstav nebo svateb. Díky svému umístění a rozloze patří Občanská plovárna mezi preferované lokality pro pořádání nejrůznějších akcí.

Zaujal vás nový koncept Občanské plovárny?

ČTĚTE TAKÉ: Kam na nejlepší zmrzlinu v Praze?