Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Oběd s Karolínou: Můj problém s rebarborou

Rebarbora nám rostla na zahradě vždycky. Ani nevím, kdo ji tam kdysi dávno zasadil, ale fakt je, že na jaře mi její obrovské listy připomněly, že jako správná hospodyňka tady mám materiál, který je potřeba využít, protože kdybych ji nechala růst jen tak, je to bohapusté plýtvání dary přírody.

Jenže: ona je děsně kyselá. Já vím, že se to dá zachránit spoustou cukru, a pak je z ní skvělý svěží koláč s drobenkou. Jenže se přece snažím svou rodinu živit zdravě, takže takhle varianta pro mě vždycky byla dost podivná. Chci udělat něco dobrého z domácích zdrojů, protože jíme dobře a kvalitně. A tak do toho narvu víc cukru, než jsme všichni schopni sníst za týden? Nějak se mi do toho nikdy nechtělo.


Až jsem objevila rebarborové čatní. Právě mi jedno dobublalo na plotně, a tak ho mám v čerstvé paměti, a můžu se s vámi podělit o způsob, jak kyselou lahůdku zužitkovat bez pocitu, že ničíte zdraví celé rodině. Protože čatní se jí celý rok, a po troškách. Jedna lžíce čas od času, to opravdu nikomu neublíží.
Tak třeba - pokud máte touhu zobat večer u filmu sýry, rebarborové čatní vedle v misce je povýší na gurmánský zážitek. Jeho osvěžující výborná chuť je ideální hlavně k pečené rybě, ale rozhodně se neztratí i u dalších pečených mas.  


Čatní můžete udělat spoustou různých způsobů. Přesný předpis tu snad ani nemá smysl - každý ho má rád jinak slané, sladké, kyselé... Někdo přidává jablka, někdo zázvor, někdo ananas... Ochuťte si ho sami podle své chuti. Základní složení je toto:
Mísa rebarbory, oloupané a pokrájené na 2 cm řezy. Několik cibulí. Asi 2 hrnky hrozinek (když dělám čatní, kupuji půlkilové balení...). Cca hrnky cukru. 2 rovné lžíce soli. Dvě lžíce balzamikového octa (normálně se do čatní dává mnohem víc, ale rebarbora si s kyselostí stačí sama).

A pak už podle vlastní volby. Dneska jsem přihodila dvě lžíce strouhaného zázvoru, šafrán, mletý pepř, mletou skořici. Ochutnávejte - čatní má být výrazné a aromatické, takže s žádnou příchutí nemá cenu šetřit.
Samotný postup je primitivní. Všechno dáte společně do tlustostěnného hrnce, podlijete minimálním množstvím vody (opravdu jen trošku, aby se vám rebarbora nezačala připalovat dřív, než začne pouštět šťávu), a pak vaříte na mírném plameni, dokud se všechno nepropojí a nezhoustne do hustoty marmelády. A samozřejmě ochutnávejte - cílem je sladko - slano - kyselo - kořeněná chuť. Uvařené čatní nechte deset minut odpočínout, naplňte ho do čistých sklenic (já je vyvařuju, ale každý to dělá jinak), dobře uzavřete, a nechte vychladnout dnem vzhůru. A aromatická, pikantní příloha k masu a sýrům je hotová. Až budete za měsíc grilovat, budete si blahořečit, že rebarbora neskončila v koláči... (Já vím, je dobrý. Ale toho cukru!)