Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Oblečení v kondici: 5 tipů, jak o něj pečovat

Jak se správně starat o oblečení? Podle módní blogerky a stylistky Kateřiny Bahnové se vyplatí k němu přistupovat podobně jako k pokožce. Pokud se o své oblečení budete správně starat, bude vypadat stále jako nové a vydrží i roky.

Krok č. 1: Četba cedulek
Než prádlo pošlete do pračky, nejprve se koukněte na jeho cedulku se složením a s doporučením, na kolik stupňů ho prát. Běžné oblečení jako jsou bavlněná trička či polyesterové halenky se perou na 30°- 40°, ale jsou materiály, kterým svědčí spíše vlažná až lehce studená voda a šetrnější praní v ruce. Mezi takové patří třeba kašmír, vlna či hedvábí a veškeré jemné spodní prádlo.

Wellness procedura aneb ruční praní
Pokud máte doma oblečení z přírodních materiálů jako je kašmír nebo vlna, pak byste jim jednou za čas měli dopřát lázeňskou kůru.
– voda by neměla přesáhnout 20 °C
– přidejte přípravek a rozmíchejte ho (vyvarujte se aviváži)
– svetr či jiný kousek ponořte do vody a lehce ho perte. Nemačkejte ho, stačí když s ním párkrát obkroužíte lavor či umyvadlo.
– až budete mít pocit, že je dostatečně vypraný, propláchněte ho vlažnou vodou
– neždímejte, jen z něj lehce vytlačte vodu a položte na ručník
– na ručníku ho rozložte tak, aby byl v původním stavu
– přebytečnou vodu z něj dostanete tak, že ručník srolujete a jemně zmáčknete. Voda se tak vsákne do ručníku.
– opět ho dejte do původního stavu a nechte na jiném a suchém ručníku doschnout

Co se pere naruby, tomu zůstane déle barva!
Kalhoty, džíny a různé druhy bund perte vždy naruby. Tedy pokud chcete, aby jejich barva nebledla dřív, než je zdrávo. Bez aviváže!

Prádlo do sáčku
Všechno spodní prádlo by se mělo prát v ruce spolu s přípravkem určeným právě na jemné prádlo. Méně časově náročnou alternativou je použití uzavíratelných sáčků (seženete je v drogerii), a dá se v nich prát nejen prádlo, ale i punčochy. Perte vždy na program ruční praní.

Skládat? Neskládat? Věšet? Nevěšet?
Co můžete skládat: bavlněná trička, tílka, mikiny, jemné úplety či svetry, kalhoty, šortky (zkrátka věci, kterým buď nevadí sklady nebo jim nehrozí vyboulená ramena či důlky od ramínek.) Do komínku patří maximálně pět kusů – pro lepší přehled a čím víc na všechny své věci uvidíte, tim víc je i unosíte.

Co raději věšet: sukně, šaty, košile, halenky, saka, dlouhé a silné svetry. Na lehké halenky z polyesteru nebo hedvábí se hodí ramínka, která jsou pogumovaná, na saka a svetry silnější ramínka, která simulují ramena, tudíž nedochází k onomu „vyboulení" materiálu. Sukně dávejte na ramínka s pogumovaným kolíčkem.

 

 

 

 

Oblečení v kondici: 5 tipů, jak o něj pečovat