Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Obrňte se proti zimě I: sauna

Když jdete v zimě po ulici, taky toužíte po něčem, co vás pořádně zahřeje? Ať už je zima mírná, nebo ať mrzne, zajděte do sauny – skvěle se zahřejete a zbavíte se každodenního stresu!

Redakce Marianne | 22. 01. 2013

Za zdravím do sauny

Saunování je staletími prověřená praxe, jak pročistit tělo i mysl. Nejenže naše tělo nádherně prohřeje, ale má i výborné detoxikační účinky. Prospívá našemu srdci, otužujeme se, saunování pomáhá lépe odolávat infekcím a respiračním onemocněním, zmírňuje bolesti hlavy i migrénu a je to účinný bojovník proti stresu. „Pocením se v sauně z těla dostávají škodlivé látky, tělo tak získává větší odolnost a je schopno tvořit protilátky. Zklidňuje se činnost srdce, ustupují bolesti kloubů a svalů, regenerují se zažívací orgány,“ vypočítává benefity sauny Michaela Matějovská ze sítě wellness center Infinit.

Grund_Resort_GolfSkiSauna

Saunováním ke krásné pokožce

Ne nadarmo se říká, že ‚zapotit‘ se chodíme také kvůli svěží a zdravé prozářené pleti. Tělo se v sauně okysličuje a póry se rozšiřují – kůže pak lépe dýchá a je vláčnější. Když se hodně potíme, pokožka se pročišťuje a staré buňky se nahrazují novými. Sauna prospívá i těm, kteří mají problém se suchou až šupinatou pletí, například na loktech.

Na co si dát pozor

  • během saunování doplňujte tekutiny (nejlepší je voda, alkohol a kofein raději vynechte)

  • nenavštěvujte saunu unavení nebo nevyspalí, hladoví, ale ani přejedení

  • do sauny nechoďte nemocní, sauna se rozhodně nedoporučuje například při velmi vysokém krevním tlaku nebo onemocněních srdce a plic

  • délku pobytu v sauně nepřehánějte, zvlášť pokud na ni nejste zvyklí (doporučuje se zůstat asi 10 minut, děti ještě méně)

  • po prohřátí by mělo následovat ochlazení (nemusíte hned po hlavě skákat do ledového bazénu, můžete se třeba ‚jen‘ osprchovat studenou vodou)

Kam zajít

Infinit – Praha a Brno

Navštivte zbrusu nový přírůstek sítě wellness center Infinit – wellness a spa centrum Infinit Maximus u Brněnské přehrady. V saunovém světě si vyberete finskou a selskou saunu nebo tureckou eukalyptovou lázeň. Privátní spa nabízí například koupele ve vaně z lávového kamene – skvělá je koupel v růžích nebo kokosovém mléce.

InfinitPprivatniSpa

Grund Resort Golf & Ski – Mladé Buky, Krkonoše

V designovém hotelu v krásné krkonošské přírodě dobijete baterky u mnoha aktivit: v zimě na lyžích, v létě při golfu a v každém ročním období v místním wellness centru. Doporučujeme novinku – horský saunový rituál. Rozpálené kameny a horký vzduch rozháněný nad kamny vás dokonale zahřejí, díky krásné bylinné vůni relaxujete a vaše tělo projde důkladnou detoxikací.

GrundResortHotel

Resort Svatá Kateřina – Počátky

Pokud máte rádi romantiku, zavítejte na místo uprostřed lesů na Českomoravské vrchovině. Z mnoha zdejších procedur vyzkoušejte třeba kateřinskou finskou nebo aromatickou saunu s vonnými esencemi. Zaujala nás tradiční orientální očistná procedura Rasulbath, při níž si na ‚vlastní kůži‘ můžete vyzkoušet blahodárný vliv bahna z Mrtvého moře.

SvataKaterinaVana

Souvislející články