Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Obrňte se proti zimě III: vitaminy

Taky jste si všimli, že někteří lidé jsou i v zimě nabití energií? Jednou z možností, jak se udržet fit i v chladných dnech, je dostatečný přísun vitaminů. A neznamená to, že byste měli polykat tuny pilulek!

Redakce Marianne | 30. 01. 2013

Zimní měsíce dávají našemu imunitnímu systému pěkně zabrat. Pokud ale nebudeme zapomínat na pestrou stravu bohatou na vitaminy, pohyb a dostatečný spánek, můžeme předejít běžným nemocem, bolestem hlavy i únavě. Přinášíme několik tipů, jak získat energii, i když dny jsou chladné a chybějí nám sluneční paprsky!

1. Nezapomínejte na čerstvou zeleninu a ovoce
Do ovoce a zeleniny se vyplatí investovat i v zimních měsících, kdy je naše tělo zvláště potřebuje. Pokud máte pocit, že zelenina a ovoce v supermarketech dovážená z druhého konce světa není tak kvalitní, doporučujeme objednat si BIO bedýnky. Internetové obchody nabízejí bedýnky od tuzemských farmářů a v zimních měsících většinou doplňují zboží od slovenských, maďarských nebo italských biozemědělců.
www.freshbedynky.cz
www.zdravicek.cz
www.countrylife.cz
www.bedynky.cz

vit_bedna

 

2. Zaměřte se na ‚céčko‘
Výborný pomocník v boji proti nachlazení a ‚podpora‘ imunitního systému! V zimě vsaďte třeba na brambory, kyselé zelí, kapustu, brokolici, petržel a samozřejmě na citrusové plody. Když vám vitamin C skutečně schází, můžete ho doplnit například pomocí šumivých tablet Additiva Vitamin C s pomerančovou příchutí. Ani s vitaminy bychom to neměli přehnat, proto nezapomínejme na doporučené denní dávky. U vitaminu C je to 60 mg.

vit_citrusy

 

3. Doplňujte vitaminy A, B, E
Jste v zimě často nachlazená nebo máte pocit, že jste stále unavená a ‚bez šťávy‘? Možná vám chybějí vitaminy, s jejichž pomocí se tělo dokáže lépe bránit nemocem. Vitamin A, důležitý pro látkovou výměnu, najdeme nejen v játrech, ale i v mrkvi, ve špenátu nebo v mangu. ‚Béčko‘, především vitamin B₆, je důležité mimo jiné pro náš nervový systém. Obsahuje ho třeba zelenina, vejce, vepřové maso a mléko. Vitamin E má protizánětlivé účinky a zvlášť v zimě je to důležitý bojovník i za naši krásu: pomáhá proti rozpraskaným rtům a polámaným vlasům. Najdeme ho například v mléce, vejcích nebo ořeších.

vit_mleko

 

4. Pijte ovocné a zeleninové šťávy
Okuste třeba přírodní šťávy Vitaminátor, které pomáhají detoxikovat organismus. Když si je dopřejeme ráno nalačno, výborně nastartují metabolismus. Nás zaujala kombinace chutí jablko-celer. Tato zelenina obsahuje řadu vitaminů a minerálů, díky vysokému obsahu draslíku působí příznivě proti stresu. Může vám pomoci, i pokud se snažíte shodit přebytečná kila (www.vitaminator.cz). Výborné šťávy si můžete s odšťavňovačem vyrobit i doma, navíc si vyberete příchuť ‚na míru‘. Mrkněte třeba na www.mall.cz, určitě najdete ten pravý!

vit_stava

 

5. Spěte, hýbejte se a užívejte si
Ani vitaminy nejsou samospasitelné. Je důležité, abychom tělu zajistili pravidelný spánek a dostatečný odpočinek. Na druhou stranu ani v zimních měsících nevynechávejte svůj oblíbený sport. Skvělé je ‚zařádit si‘ na čerstvém vzduchu, věřte, že víkend s přáteli nebo rodinou na horách vás dokonale nakopne!

vit_odpocinek

Souvislející články