Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Kalorie nenosí hodinky aneb Nebojte se večerního hodování

"Snídani sněz sám, o oběd se rozděl se svým přítelem a večeři daruj svému nepříteli," zní oblíbené přísloví. Jenže, i přísloví se občas může mýlit…

Co uděláte, když chcete zhubnout nějaké to kilo navíc? Pravděpodobně začnete jíst pravidelně, omezíte příjem cukrů, zařadíte do své životosprávy více sportu a vynecháte večeře. Pravdou ale zůstává, že večerní jídlo není pro vaši váhu kamenem úrazu!

Večerní hladové nájezdy na ledničku pravděpodobně vaší postavě nepomůžou, avšak kvalitní večeře klidně i po osmé hodině večerní není žádným prohřeškem. Alespoň takový pohled na věc mají vědci z King's College London, kteří v letech 2008 až 2012 zkoumali stravovací návyky 1620 britských dětí. Výsledek? Přímá souvislost mezi pozdní večeří a nadváhou nebyla prokázána. 

Mohlo by se vám líbit

O jídle s nutriční terapeutkou: Kolikrát denně bychom měli jíst?

V kolik hodin je nejlepší večeřet? A kolikrát denně bychom měli jíst? Věčné téma, na které si posvítila nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová.
marianne.cz

Kalorie nenosí hodinky

Měli bychom si tedy uvědomit, že z metabolického hlediska jsou kalorie zkonzumované během snídaně stejné jako kalorie, na kterých jsme si pochutnali během večeře. „Způsob, jakým tělo využívá kalorie, se rozhodně neřídí denní dobou, kdy je sníte,“ vysvětluje dietolog Michael Lawler pro NetDoctor. Na paměti je třeba mít, že hmotnostní nárůst nastane ve chvíli, kdy konzumujeme více kalorií, než je naše tělo schopné spálit, a to nezávisle na denní době.

Pozor na jiné neduhy

I když kaloricky vyvážená pozdní večeře nemá vliv na vaši hmotnost, existují jiné nástrahy večerního hodování. Pokud si večeři dopřejete těsně před spaním, pak dáte pěkně zabrat trávení. Bolesti žaludku, nadýmání nebo třeba pálení žáhy jdou ruku v ruce s pozdní večeří a kořeněnými jídly. Stejně tak se doporučuje, abychom se před spaním vyhnuli sladkému, které zvyšuje hladinu cukru v krvi. „Zvýšená hladina cukru v krvi vede ke zvýšení hladiny stresu, a tím pádem k vyšší hodnotě hormonu kortizol. Kvůli tomu se naše tělo nedostane do hlubokého spánku, čímž se sníží samotná kvalita spánku,“ dodává Lawler.

Zdroj: netdoctor.com

Mohlo by se vám líbit

O jídle s nutriční terapeutkou: Pravda o detoxech a půstech

Možná jste přemýšleli o tom, že se na začátku jara pustíte do ozdravení svého jídelníčku. A možná vás napadlo, že skvělou volbou bude právě půst nebo šťávový, zeleninový či kokosový detox. Nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová ale upozorňuje, že půsty a detoxy nejsou pro naše tělo to pravé ořechové.
marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?