Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Oslavte český film na 32. ročníku festivalu Finále Plzeň

Šestidenní program nabídne celkem 124 projekcí, řadu exkluzivních filmových premiér a předpremiér, doprovodné koncerty, autorská čtení a mimo jiné také venkovní silent kino s maratony seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla.

Promotion | 1. 04. 2019

Českou filmovou tvorbu si můžete užít od 11. do 16. dubna. Festival odstartuje cestopisný dokument Cesta jako žádná ze sta Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kteří se rozhodli vydat po stopách legend Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda.

Rádi bychom, aby festival lidem umožnil užít si českou filmovou tvorbu a podpořit ji. Stejně jako fandíme českým hokejistům nebo vyhledáváme lokální potraviny, můžeme být hrdí i na naše filmaře,“ vzkazuje ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. „Finále Plzeň již několikátým rokem není pouhou bilanční přehlídkou, tedy neobsahuje kompletní přehled filmů z minulého roku, ale vybíráme pozoruhodné filmové, televizní a internetové počiny z uplynulého roku nebo také filmy v premiéře či předpremiéře. A nově jsou v soutěži zahrnuty také snímky, které vznikly v mezinárodních koprodukcích,“ dodává.

Finále bude letos hostit jako již tradičně Měšťanská beseda, dále DEPO2015, Anděl Music Bar, Café Regner, MōōVEMENT a Kopeckého sady. Pro rychlejší pohyb mezi festivalovými stanovišti můžete využít půjčovnu kol před Besedou.

Festivalem vás provede moderátorská dvojice Jan Cina a Petr Vančura.

Filmové premiéry a předpremiéry

Finále Plzeň se tradičně stává místem, které si filmoví tvůrci zvolí pro první uvedení svého díla. Letošní 32. ročník filmového festivalu uvádí ve svém programu 11 premiér a předpremiér. Sekce, v nichž jsou tradičně uváděny, je nazvána První úlovek. Těšit se můžete například na akční debut První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli, dokumentární snímky Baťa, první globalista a Moje století, detektivní minisérii Živé terče, komorní psychologické drama Beze stopy, v němž si zahrála Marika Šoposká, dramatický debut Ostrým nožem s Miroslavem Krobotem v jedné z hlavních rolí a mnohé další.

Doprovodný program

Kromě nabitého programu v kinosálech ožije festivalová Plzeň koncerty a vystoupením několika DJs v klubu Anděl. Naplánováno je autorské čtení populární spisovatelky Radky Třeštíkové a také z Instagramu známého dua Ester & Josefina, které v Měšťanské besedě představí svou nejnovější knihu Terapie sdílením 2.

Vstupenky a výhodné akreditace zakoupíte od 1. 4. zde.