Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Pelíšky, jak jste je neviděli

Je horký letní den a my se chystáme na Pelíšky. Je zvláštní vidět je jindy než o Vánocích. Očekáváme ale kouzlo, které by letní kino na střeše Veletržního paláce v pražských Holešovicích snad mohlo přinést. Než se setmí, postáváme na ochozu, popíjíme víno a kocháme se výhledem na Prahu se zapadajícím sluncem. Najednou vedle nás stojí Jan Hřebejk, režisér. Očekávání se naplnilo, kouzlo je přítomno. Proč Jan přišel a co o filmu prozradil?

Anonymous | 2. 08. 2018

Čekání na tmu nám zkrátil sám Jan Hřebejk, který se v jeho ikonickém pruhovaném triku, s dobrou náladou a sklenkou vína v ruce ujal slova. A tak jsme se pohodlně uvelebili do jinak nepohodlných dřevěných židlí, ztichli a s úsměvem a napětím naslouchali jeho příjemný a klidný hlas. Jen pár z nás asi tušilo, že Pelíšky vůbec nebyly Pelíšky. Původní název zněl Hovno hoří, jako kniha Petra Šabacha, na jejíž motiv je film natočen. Z názvu ale sešlo ve chvíli, kdy se rozhodlo, že televizní premiéra bude v osm hodin na Štědrý večer. A tak z Hovno hoří sešlo a zavedl se pracovní název Pelíšky, protože, jak konstatoval Ondřej Trojan, jsou to takové rodinné pelíšky. A ačkoliv to s nimi vypadalo bledě, nakonec se lepší název nevymyslel. Bohu dík?! Nebo vy si dokážete představit, že by se jmenovaly jinak? My tedy ne.

pelisky

Možná největší překvapení pro všechny byla zpověď o obsazení Jiřího Kodeta. Po loku vína se Jan Hřebejk rozpovídal a přiznal, že Jiřího Kodeta, který se nakonec stal jednou z nejvýraznějších postav celého filmu, obsadit vůbec nechtěl. „Jiří Kodet dostal roli jako úplně poslední“, říká s úsměvem na tváři Jan a dodává, že s Kodetem nebyla snadná spolupráce. „Nepamatoval si texty, všechno jsme zkoušeli na desetkrát. Chvílema jsem myslel, že to nedám. Až se do akce jednou vložil i můj režisérský kolega Jiří Krejčík (pozn.red.- ztvárnil doktora), který pronesl, že je potřeba mít s Kodetem trpělivost, protože nikdo jiný v této zemi to lépe nezahraje.“ Tím se s námi Jan Hřebejk rozloučil, jelikož slunce už zapadlo. Nevíme, jestli to bylo tím kouzlem Jana Hřebejka, létem nebo tím, že na střeše jste tak trochu nad věcí, každopádně jsme si Pelíšky užili jinak. Víc než obvykle.

Tak co, jaký film si dneska večer v pelíšku pustíte vy?

Autorka článku: Tereza Burdová

ČTĚTE TAKÉ: Letní filmové klasiky. Která je vaše oblíbená?