Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Pěšky ke štěstí

Naše nohy jsou přirozený dopravní prostředek. Nic nás nestojí, mají spoustu výhod a na rozdíl od kola je nemusíme tlačit do kopce.

Redakce Marianne | 30. 06. 2013

Osvobozený mozek

„Jen vychozené myšlenky mají hodnotu,“ řekl Friedrich Nietzsche a my o síle a originalitě jeho myšlenek nebudeme pochybovat. Chůze nás automaticky přepne do jiného myšlenkového režimu, snad každý už zažil situaci, kdy se mu zoufale nedařilo něco vymyslet od stolu, a jak se vydal ven, myšlenka přišla sama. Pokud to vaše práce umožňuje, zajděte si pro nápad ven, mimo budovu, a zkuste ho chvíli hledat v ulicích.

Klidná síla

Podle lékařů se efekt pravidelného chození na naší fyzičce a imunitě projeví zhruba po třech měsících. Výhodou chůze je to, že je vhodná pro každý věk, protože nezatěžuje klouby ani srdce, naopak jim pomáhá. Jak správně chodit? Pokud vás informace, že odborníci doporučují 40 minut svižné chůze denně, poněkud děsí, zkuste si toto číslo rozdělit na 2× 20 minut. Půjdete totiž nejspíš tam a později zpátky. Rozdělit chůzi na čtyři desetiminutovky je lákavé, ale kontraproduktivní. Podle sportovního lékaře MUDr. Miloše Matouše by chůze měla mít vytrvalostní charakter, takže dvacet minut je nejkratší doba.

Ušetříte

Ať se normálně dopravujete dopravním prostředkem, chůzí ušetříte. Jedinou investicí jsou vhodné boty. Nikomu se asi nechce sklouznout k modelům, které na dálku řvou ‚sportovní obuv‘. Ani placaté baleríny nejsou ideální, spíš se poohlédněte po botách z pravé kůže s měkkou, odpruženou výstelkou a lehce zvýšenou patou. Ideální podpatek je podle ortopedů 3 cm. Chůze na pohodlném podpatku vás totiž donutí zpevnit střed těla, a tím i pánevní dno. Ať už se rozhodnete pro 3, nebo 5 cm, počítejte s tím, že podobné boty nekoupíte na prvním rohu. Úspěšnější budete u dražších značek, ale zase budete mít za chvíli vstupní investici zpátky.

shoes

Pokecáte si

Tedy pokud nechcete raději mlčet. Při chůzi získáte spoustu času na telefonování s kamarády nebo s mamkou, což je v MHD problematické, zbytek pasažérů telefonování moc nemiluje. Aby se vám dobře šlo, pořiďte si sadu handsfree, a to nejlépe tu s viditelným mikrofonkem směřujícím k puse. Díky tomu nebudete riskovat, že vás kolemjdoucí budou považovat za blázna trpícího samomluvou – naopak budete vypadat tak trochu jako James Bond v akci.

Posilovna zadarmo

Aby měla chůze ten správný efekt, zkuste se zpočátku soustředit na několik základních pravidel: našlapujte na patu a plynule přenášejte váhu na špičku, krok ukončete na palci. Když se (v dobrých měkkých botách) naučíte krok ‚odvíjet‘ od paty až po špičku palce, výborně tím posílíte nejen svalstvo na nohou, ale i klenbu nohy.

Budete-li chodit každý den, vychodíte si také zpevněné svaly na nohách a zadku, které ale na rozdíl od nefotogenických boulí z fitka působí přirozeně.


Čistá hlava

Střihnete-li si rychlou chůzi po ránu, přijdete do práce nabitá, odpoledne zase z hlavy příjemně odpaříte starosti z hlavy.

Chůze po městě je v tomhle možná ještě blahodárnější, než když prolezete les tam a zpátky – ve městě se totiž vaše oči zaměstnají ‚pozorováním cvrkotu‘, který spolehlivě odplaví všechny nutkavé myšlenky.

A tip na závěr: měňte trasu! Hlavně se ale vyhněte trase, na které leží vaše oblíbená cukrárna. Jinak by mohl zdravotní efekt přijít vniveč, a možná byste se ještě ráda vrátila k autu.