Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Pilulka, nebo kamera? Revoluční způsob, jak nafilmovat naše vnitřnosti

Tiny kamera pořídí během cestování vaším tělem osmnáct snímků za sekundu. Futuristická pilulka je vlastně maličká kamera vybavená blikajícím LED světlem a navržená tak, aby dokázala odhalit všechny abnormality v lidském těle. Trochu science fiction, ale ve Velké Británii už ji lékaři používají.

Redakce Marianne | 13. 08. 2014


Přemýšleli jste někdy o tom, co se stane poté, co spolknete tabletu, kterou vám předepsal váš lékař? Asi moc ne, proč taky, že? Ovšem kdybyste měli spolknout tuhle revoluční pilulku, to už by vás asi setsakramentsky zajímalo. Pilulka Tiny slouží totiž jako kamera a cestuje tělem naprosto stejně jako jídlo, které sníme. Měří 11 mm, široká je 26 mm a váží 4 gramy. Jakmile ji spolknete, začne cestovat ve vašem těle a za sekundu nasnímá 18 snímků. Díky tomu lékaři vidí všechny vaše vnitřní orgány, aniž by vás museli chirurgicky otevřít. Zázrak? Asi ano.

dnews-files-2014-02-PillCam-670-jpg_copy

Skvělý pomocník při diagnóze

Průkopnická kamera zachycuje vše, co cestou potká, a díky blikající LED kontrolce lékaři vidí vše, co potřebují. Pacient, jenž tuhle pilulku dostane, obdrží také pás, který přijímá a ukládá snímky, jež pomohou identifikovat nemoci, jako je například celiakie nebo Crohnova choroba. Pro spoustu lidí je to fascinující – co ještě před dvaceti lety vypadalo jako fantazie, je dnes realita. Zatímco jiné části těla – jícen, žaludek nebo tlusté střevo – lze úspěšně kontrolovat pomocí tradiční techniky, další orgány, jako je tenké střevo, nejsou přístupné ani endoskopem. Navíc tenké střevo leží ve středu trávicího systému, proto je velmi obtížné ho prozkoumat. Cena kapsle je kolem 500 liber a zatím je k dispozici v několika nemocnicích ve Velké Británii. Kdy asi tak dorazí k nám?