Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Plaváním k vysněné postavě

Sport vám nic neříká, a když na něj dojde řada, tak se raději vymluvíte na koleno, které jste si zranila v pubertě? Vyzkoušejte plavání a dostaňte své tělo konečně do formy!

Redakce Marianne | 17. 12. 2012

Představa ponořit se do vody nezní v těchto dnech příliš lákavě, ale určitě stojí za to počáteční nechuť překonat. Klepete i bazénu takříkajíc kosu? Zjistěte si dopředu na internetových stránkách provozovatele, jak teplou vodu v bazénu mají. Obecně platí pravidlo, že v plaveckých stadionech je voda chladnější než v bazénech ve wellness centrech.

Nemusíte utrácet

Znáte to – pod tíhou provinění ze snědeného dortu se vrhnete na cvičení a v prvotní euforii nakoupíte značkové oblečení, prvotřídní činky a hurá do toho! Vaše nadšení však postupně upadá a vy máte kvůli neuváženému nákupu zruinovaný účet a skříň plnou cvičebních pomůcek, o kterých víte, že už je nikdy nepoužijete. Nemáte však sílu je vyhodit, a tak se na vás zlověstně koukají při každé návštěvě komory nebo šatníku…

S plaváním vám nic takového nehrozí! Plavky doma zcela jistě nějaké máte. Jediné, do čeho budete muset investovat, je vstupné do bazénu a časem také kvalitní plavecké brýle. Stojí okolo pětistovky. Jejich nákup vám můžeme jedině doporučit. Při potápění pod vodu budete totiž pravidelně a správně dýchat, nebude vás bolet za krkem a budete rychlejší. V obchodě si brýle rozhodně nechte vybalit z krabičky a důkladně je vyzkoušejte. Neměly by vás nikde tlačit a zároveň nesmí nikde odstávat.

K čemu je vůbec dobré?

Vzhledem k tomu, že patří mezi aerobní činnosti, učí nás správně dýchat, a zapojit tak více svalů najednou. Navíc je to velmi šetrný a pro tělo zcela přirozený pohyb. Plavat můžeme opravdu všichni včetně těhotných žen, lidí trpících obezitou, dětí i seniorů. Je známé, že voda nadlehčuje, takže si při plavání nezatěžujeme klouby a správným dýcháním navíc rozšiřujeme kapacitu vlastních plic.

Pusťte kila k vodě

Plaváním se dá velmi dobře regulovat tělesná hmotnost. Je to tím, že voda klade při pohybu mnohonásobně vyšší odpor než vzduch. Za hodinu aktivního plavání spálíte až 2000 kJ, což je více než u jízdy na kole.

Jak docílit nejlepšího hubnoucího efektu? Plavte minimálně půl hodiny vcelku a v co nejteplejší vodě (od 28 ºC). Snažte se být maximálně zpevněná a vnímejte svaly, které pracují. Nezapomeňte pravidelně dýchat a vsaďte na pravidelnost. Do bazénu choďte dvakrát až třikrát týdně a plavání kombinujte s jinými sporty.

Vyrážíte do bazénu i s dětmi? Vezměte je do aquaparku, kde si budou moci zajezdit i na tobogánu! V dnešní vánoční soutěži hrajeme o čtyři tříhodinové vstupy do Aquapalace v Čestlicích.