Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Pletená paráda

Pokud se na vás ze skříně smutně dívají pletené šály a svetry, které už nechcete nosit, dejte jim novou šanci! Mohou se stát originálním interiérovým doplňkem.

Redakce Marianne | 26. 03. 2013

Věšák

Co potřebujete
Suché kmeny, pilku, pletené kusy oděvů, šití, zavírací špendlíky, dřevěné klínky, zajišťovací patky

Jak na to

Zkraťte kmeny na délku o něco menší, než je výška stropu. Ořežte větve tak, aby vám dobře sloužily jako věšák. Na oba konce kmenu navlečte pletené návleky, rukávy od svetrů apod., střední část obalte šálou a vyšívací bavlnkou sešijte nebo zajistěte spínacími špendlíky. Důležité je, aby pletenina byla napnutá. Kmen vzpřimte mezi podlahou a stropem, horní konec zafixujte zajišťovací patkou z hobbymarketu. Dolní konec můžete také zajistit patkou, ale v tomto případě musíte vrtat do podlahy. Zajistit konec bez vrtání lze dřevěnými klínky nebo ho můžete postavit na protiskluzovou (např. gumovou) podložku. (viz foto 1–2)

Rychlý přehled

  • Náročnost Obalování kmenů je jednoduché, náročnější je manipulace s kmeny a jejich upevnění v místnosti.
  • Cena Pokud recyklujete staré věci, náklady jsou nulové.
  • Čas Příprava dřeva 1–2 hodiny, balení a montáž kmenů asi 1 hodina, obalování a sešívání pletenin asi 1 hodina + čas na shánění materiálu.

Tip: Nejlepší výběr pruhovaných šál v různých barevných kombinacích, které byly použité k obalení stromů, i krásné pletené s plastickým i vyplétaným vzorem (použité na obalení pařezů), má ve svém sortimentu obchod Můj šatník, Muchova 15, Praha 6, www.facebook.com/mujsatnik.

Stínidlo, prostírání, obal na lahev

Co potřebujete
Kovový rám na stínidlo, staré svetry, šicí potřeby

Jak na to

Stínidlo

(viz foto 3–4)

  1. Ze starého svetru odstřihněte horní díl s rukávy. Odstřižený kraj spodního dílu obšijte, našijte tunýlek ze šikmého proužku látky.
  2. Tunýlkem provlékněte tkaloun a stáhněte.
  3. Navlékněte na konstrukci.
  4. V nejužším bodě stínidla prošijte tenkou kloboukovou gumou, aby svetrový potah lépe kopíroval tvar. Do lampy použijte úspornou žárovku, která tolik nezahřívá.

Obal na lahev
Použijte jednotlivý návlek nebo kus rukávu ze starého svetru.

Prostírání
Odstřihněte horní díl ze svetru, u dolního opatrně rozpárejte boční švy. Spodní okraj je pevný, takže pouze začistíte horní okraj, kde jste svetr ustřihli. Doporučujeme nejprve obšít nebo začistit z rubové strany šikmým proužkem látky a pak teprve stříhat.

Stolky

Co potřebujete
Špalky různé výšky a průměru, vlněné návleky, šály, svetry, případně potravinářskou fólii

Jak na to

Uříznuté špalky zbavte kůry, očistěte a obruste, aby neměly ostré hrany a výstupky. Před navlékáním vlny také můžete špalek obalit potravinářskou fólií, aby se vlna neroztrhla nebo neušpinila. Na špalky navlékněte šálu nebo část svetru, případně špalek šálou omotejte a sešijte. Připravené špalky seskupte před pohovku jako stolky nebo můžete použít jednotlivé špalky jako stoličky. (viz foto 5)

„Konečně bude mít každý váš host vlastní stolek jen sám pro sebe!“

Sedáky

Co potřebujete
Tepelnou izolaci na trubky Mirelon (vnitřní průměr 15 mm, síla stěny 13 mm, Hornbach, 16 Kč/2 m), šály, šicí potřeby, knoflíky, stoličku

Jak na to

  1. Izolaci Mirelon obalte šálou a pleteninu sešívejte tak, aby byla napnutá a nemohla sklouznout dolů.
  2. Pleteného hada stočte do spirály a provizorně zajistěte gumou nebo provázkem. Na režnou nit přivažte knoflík a prošijte nit skrz celou spirálu, na druhém konci opět zajistěte spirálu knoflíkem. Takto zopakujeme na několika místech spirály. Stočenou spirálu můžete také našít na více místech na kruh vystřižený z pevné látky. Hotové sedáky použijte na stoličky nebo samostatně na sezení. Vzhledem k použitému materiálu mají skvělé izolační vlastnosti, můžete je využívat i na sezení venku. (viz foto 6)

„Kruhové sedáky dobře izolují, takže se budou hodit i dětem při hraní na zemi.“


Tip
Sedáky se hodí na jakékoli stoličky. Pokud vás zajímá opravdu přírodní design, doporučujeme originál z našeho e-shopu! Stolička Solid Wood, www.demaby.cz, 2420 Kč

Pletená paráda