Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Pohádka o thajské princezně v roli premiérky se nekoná! Proč Ubolratana stáhla kandidaturu?

Info ikona

Když thajská princezna Ubolratana Radžakanjaová oznámila, že chce kandidovat na premiérku, dostalo se jí celosvětového uznání a obdivu. Jenže některé pohádky nemají šťastný konec, a tak princezna oznámila, že svou kandidaturu stahuje. Co se stalo?

Příběh thajské princezny by si mnozí mohli splést se scénářem k hollywoodskému trháku. Už v mládí byla Ubolratana cílevědomou dívkou, a tak nikoho nepřekvapilo, že se po střední škole vydala na zkušenou do Spojených států amerických. Tam ji oslnilo nejen studium matematiky a biochemie na Massachusettském technickém institutu, ale do oka jí padl také spolužák Peter Jensen, za kterého se později provdala. Pokud si ale myslíte, že Ubolratana zneužívala svého vznešeného postavení, jste na omylu. „Vzdala jsem se královských titulů a žila jsem jako neurozený občan,“ napsala princezna na svém Instagramu v pátek 8. února, tedy hned poté, co zveřejnila svou kandidaturu na thajskou premiérku.  

Svým krokem překvapila nejen Thajce, ale doslova celý svět. Analytici začali rychle přemítat, jakou šanci by Ubolratana v březnových volbách měla. Vzhledem k tomu, že kandidovala za stranu Thai Raksa Čart, která má velmi blízko ke svrženému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi, začalo se v kuloárech šuškat o tom, že princezny šance jsou vysoké. Někteří také predikovali, že pokud by se doopravdy stala premiérkou, výrazně by zamíchala kartami na thajské politické scéně. Jenže všem nadšeným podporovatelům Ubolratany vzal vítr z plachet její bratr – thajský král.

Thajská princezna

Ten v návaznosti na princezninu kandidaturu vydal dekret, který zakazuje účast v politickém dění členům královské rodiny. „Zapojení vysoce postaveného člena královské rodiny do politiky, a to jakýmkoli způsobem, je krokem, který je v rozporu s tradicemi, zvyky a kulturou země. Proto je pokládáno za krajně nevhodné,“ zní slova krále. V návaznosti na vydaný dekret se strana Thai Raksa Čart rozhodla, že královo usnesení bude respektovat a stáhne Ubulratany kandidaturu.

A tak skončila jenom několik hodin trvající pohádka o tom, jak se thajská princezna chtěla vymanit ze spárů konzervatismu. Bohužel neúspěšně. Je ale otázkou, zda by princezna ve volbách doopravdy obstála a především, zda by se dokázala poprat s napjatou politickou situací, která v Thajsku převládá od roku 2014, kdy armáda svrhla demokraticky zvolenou vládu.

ČTĚTE TAKÉ: 15 žen, které udělaly svět lepším