Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Pohádkové betlémy

Ve východočeském Rychnově nad Kněžnou se koná už po osmnácté výstava Betlémy z kraje Orlických hor. Až do 28. prosince si můžete prohlédnout stovku exponátů, které letos spojuje téma Za betlémy do pohádky.

Klára Mandausová | 9. 12. 2014

Najdete tu klasické dřevěné nebo papírové, ale třeba i betlémy z ručně paličkované krajky nebo z perníku. Ve velkém sále Společenského centra se tu tentokrát usídlily kromě klasických vánočních postaviček například i draci, princezny, čerti, vodníci a jiné nestvůry.

„Svou tvorbu zde představují známí tvůrci nejen z našeho regionu a sběratelé. Premiéru tu má i jediný betlémský obraz Jiřího Trnky, betlém Občanského fóra, několik mechanických betlémů a nespočetné množství rozličných ozdob,“ zve jeden z pořadatelů Jan Tydlitát.

Až do vánočních svátků bude výstava každý den doplněna dalším programem. Vždy ve čtyři odpoledne začínají podvečerní chvilky hudby a poezie. Představí se žáci Základních uměleckých škol z Rychnova nad Kněžnou, Vamberka, Kostelce nad Orlicí, Hradce Králové a dalších míst. Poslední podvečerní chvilka 22. 12. bude věnována povídání o betlémech, zúčastní se jí restaurátor Třebechovického betlému Kamil Andres. Výstava je otevřena denně od 9 do 12 a od 14 do 17 hodin (25. a 26. prosince mimořádně jen od 14 do 18 hodin a na Štědrý den od 21 do 01 hodin).

Necelých třicet kilometrů od Rychnova nad Kněžnou směrem na Hradec Králové najdete v Třebechovicích pod Orebem další betlémy. Ve zdejším Muzeu betlémů můžete obdivovat unikátní mechanický Třebechovický Proboštův betlém, který byl v roce 1999 prohlášen národní kulturní památkou. Zabírá plochu 6,9 krát 1,9 krát 2,2 metry a je složen ze dvou tisíc vyřezávaných dílů. 20. prosince se navíc konají na Masarykově náměstí v Třebechovicích Staročeské betlémské trhy.

Souvislející články

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zdraví

<span>Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?</span>

Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?

Zdraví

<span>Plavková sezóna se blíží: Jak posilovat břicho tak, aby se vám skutečně vytvarovalo dle vašich představ?</span>

Plavková sezóna se blíží: Jak posilovat břicho tak, aby se vám skutečně vytvarovalo dle vašich představ?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost