Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Ponor do hlubin modré

Vybavit malý pokoj nájemního bytu pro jednoho člověka je vlastně to nejjednodušší. Stačí postel, stůl, židle… Ale už při jejich vyslovení vnímáte to prázdno, a my chceme naplnit prostor atmosférou příjemného domova!

Redakce Marianne | 24. 01. 2013

Interiérová designérka: Zuzana Bernasovská

Nákupní košík

Nábytek: 11 787 Kč
Textil: 11 287 Kč
Tapeta: 6 614 Kč
Koberec: 31 400 Kč
Celkem: 61 088 Kč

Dekorace: Vázy, světla, boxy a pocelán
Dekorace celkem: 34 687 Kč

PROMĚNA + DEKORACE: 95 775 Kč

Vše o prostoru

Malý byt s jedním pokojem a kuchyní v chodbě je v cihlovém domě v Praze.

V čem byl problém

V pokoji bylo třeba nejen vhodně rozmístit nábytek, ale také vytvořit příjemnou atmosféru, v níž by Gábině bylo dobře.

Naše řešení

Gábina se do bytu přistěhovala s postelí, šatní skříní a skříňkou pod televizi. Pomohli jsme jí dokoupit stůl, židli, stolek, poličky, zrcadlo, koberec a textil, rozvrhnout dispoziční řešení pokoje, a především zvolit jeho barevné ladění a vybírat ze široké nabídky dekorů látek.

Barevná paleta

Základem je bílomodrá kombinace, v níž ovšem modrá rozehrává své tóny a působivou hloubku. Doplňkem je zlatá.

Výmalba

Barvy na stěny Primalex, sytě modrá S2060-R80B, světle modrá S2030-R80B

Výsledný efekt

Jednoduché vybavení dobře plní své praktické funkce. Látky, které bývají obvykle považovány za nejméně podstatné, tady hrají prim a dokazují svou působivou sílu – vytvořily v pokoji přímo relaxační atmosféru, v níž si člověk odpočine i načerpá nových sil.


„Nastěhovala jsem se do velmi malého nájemního bytu, kde na mě zářila jedna stěna žlutá, druhá zelená. Chtěla jsem se i v té jedné malé místnosti cítit dobře. Celý den sedím v kanceláři, a přitom tak ráda cestuju!“ říká Gábina. Naše designérka Zuzana Bernasovská v jejím pokoji vykouzlila pocit moře a exotických krajin.

„Gábina mi vyprávěla svoje zážitky z cest, viděla jsem, že jí to chybí, a tak jsem pokoj stylizovala tak, aby se po příchodu z kanceláře domů v myšlenkách přenesla do krajin, kde měla krásný pocit,“ říká Zuzana. „Za základ jsem zvolila modrobílou kombinaci. V ní jsou laděné látky s výraznými vzory, tapeta je plná čínských draků, na zem jsem dala koberec, který vypadá jako ošoupaná džínovina a také evokuje vodu. Jako kontrastní akcent jsem zvolila zlatou, která současně vnáší pocit luxusu. Zrcadlo má zlatý rám a zlatá je také uvnitř lustru a na stolku. Hlavní efekt vytvářejí kvalitní krásné látky. U nich jsme si dovolili vyšší cenovou skupinu, protože nábytek jsme pořídili velmi levně. Pomocí látek jsem z postele vytvořila příjemné doupě v orientálním stylu. Protože je tady vysoký strop, dala jsem nad postel baldachýn, od nějž lze spustit další látku k zemi, a uzavřít tak prostor postele. Krásný efekt dělá také záclonovina ve světle modré barvě. Skrze ni proniká do místnosti modré světlo a člověk se opravdu cítí jako pod mořskou hladinou. Všude se tu rozechvívá hluboká modrá, která dává pocit klidu a míru.“

Řekli o proměně

Designérka Zuzana Bernasovská: „Úkol naplnit tento pokoj stylovou atmosférou s příslibem vůní exotických dálek a moře jsem si opravdu s radostí užila. Modrá je i moje oblíbená barva a probírat se všemi jejími tóny a vzory látek bylo potěšením. V posteli pod baldachýnem je útulno, světlo pronikající vlajícími modrými závěsy vnáší romantiku a zlaté odlesky zvyšují pocit komfortu. Důležité jsou i rozestavěné lampy, které udělají různou světelnou atmosféru podle toho, jak kterou rozsvítíte.“

Gábina: „Byt je nájemní, a tak jsem chtěla jen nezbytné praktické věci, které budu moci přenést do jiného bytu. Podařilo se nám například pořídit stolek, který má skládací boky, a dá se tak zmenšit nebo rozšířit podle toho, kolik lidí bude stolovat. Do malého bytu ideální a prakticky použitelný kdekoli.“

Jak na to

  • Tvary nábytku by v malé místnosti měly být jednoduché, praktičnost by měla mít přednost před zdobností.
  • Rozhodněte se pro jednu barvu nebo barevnou kombinaci tón v tónu. Druhou výraznou barvu přidejte jen jako doplňkovou na drobném nábytku nebo dekoracích.
  • V rámci jedné barvy se nemusíte krotit ve volbě výrazných vzorů, dokonce jich můžete kombinovat více, a vytvořit tak velmi pestrý – ale nikoli křiklavý – interiér s puncem originality.
  • Textil je mocný čaroděj a pomůže vám pokoj kdykoli proměnit, takže uniknete z jednotvárnosti malého prostoru.

Kde jsme nakupovali

  • Látky V touze vytvořit pomocí látek opravdu krásný dekor jsme vsadili na kvalitu vyšší cenové kategorie a vybírali jsme v obchodě Dream House Prague, který zastupuje světové značky.
  • Nábytek a vybavení Chtěli jsme dobrý poměr kvality a ceny, proto jsme zašli do Ikea, a navíc jsme měli štěstí, protože se právě doprodávala ojedinělá kolekce True Blue za výrazně snížené ceny. Díky tomu bylo i sladění věcí ulehčeno!
  • Exotické doplňky Dát pokoji zámořský styl pomohly doplňky z obchodu Snel Furniture, který dováží výrobky z Asie.
Ponor do hlubin modré