Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Potraviny, které na zdraví nepřidají

Určitě je znáte a nejspíš i víte, že nejsou moc zdravé. Přesto je jíme, protože nám chutnají. Jsou totiž přesně tak vyrobené – báječně sladké, slané, lahodně smažené anebo velmi pohodlné co se týče přípravy a použití, kdo by odolal... Jenže za to všechno někdy platíme příliš vysokou cenu, vlastní zdraví.

Klára Mandausová | 11. 10. 2014

Ve kterých jídlech se může ukrývat pro naše zdraví problém?

Light potraviny

Jíme je, protože chceme být štíhlí. Jenže tuk občas potřebuje každý, zejména děti, rozpouští se v něm totiž některé vitamíny. Navíc obsahují v některých případech hodně chemie - nějak se chuť dohnat musí.

Ovocné džusy

Jsou hodně sladké a někdy i chemicky upravované. Vyrábějí se totiž z koncentrátu. Když si chcete dát šťávu z ovoce, pak si z domácích jablek vylisujte třeba mošt. A pamatujte, že k pití je stejně nejlepší obyčejná voda. Nejlíp zažene žízeň a pro tělo je přirozená.

Limonády

Chemie a zase chemie, k tomu hora cukru. Jejich pitím si můžete zadělávat na cukrovku, ale třeba i problémy s ledvinami. Je nutné ještě něco dodávat?

Uzeniny

Sůl, chemie a v některých případech i spousta tuku. Lékaři varují, že nadměrná konzumace může být rizikovým faktorem při zniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Moučníky

Obzvlášť ty ze supermarketů s trvanlivostí několik let (ano i takové kousky tam najdete). Jsou plné konzervantů a podobných přídavků. Když už si chcete zamlsat, upečte si čas od času pravou domácí bábovku nebo buchty.

Hotová mražená jídla

Zase ta chemie. Test v MF Dnes navíc prokázal, že v nich bývá obrovské množství soli. Často se ani nevyrábějí z čerstvých surovin, ale z jiných polotovarů a směsí. Máte na ně ještě chuť?

Snídaňové cereálie

Bylo by nefér házet všechny do jednoho pytle, ale najdou se mezi nimi takové, které jsou opravdu „fuj“. Mnoho tuku, občas plesnivých oříšků, cukru, to všechno průmyslově zpracované. Jestli je rádi snídáte, radši si kupte naturální ovesné vločky, smíchejte je s tím, co máte rádi (kousky křížal, oříšky ze zahrady) a vyrobte si z nich snídani sami.

Chipsy

Tuky a sůl. Ty ochucené navíc obsahují chemické přísady. Smažením za vysokých teplot navíc vzniká škodlivý akrylamid. Brr.

Margaríny

Ne všechny jsou stejné. Jedny jsou kvalitní, ovšem jiné méně. Jenže zaklínadlo cholesterol funguje a dobře se roztírají, proto jdou na odbyt všechny. Jenže vyrobit je obnáší docela složitý proces za použití chemie, navíc mohou obsahovat problematické trans tuky. Volte jen ty nejlepší, pokud je kupujete.