Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Povídáte si s domácím mazlíčkem? Nová studie ukazuje, že jde o prospěšnou záležitost

Info ikona

Připadáte si jako blázni, když se svým pejskem rozmlouváte jako s nejlepší kamarádkou?

Možná i vy patříte mezi lidi, kteří po příchodu z práce pozdraví svého domácího mazlíčka, sdělí mu všechny novinky a ještě mu popřejí dobrou chuť. Pokud jste do této doby považovali klábosení se zvířátkem za znak bláznovství, pak jste byli na velkém omylu. Studie, kterou provedl institut Human Animal Bond Research Institute, ukazuje, jak důležité je pro naše mentální zdraví, když ve svém mazlíčkovi objevíme „vrbu“.

Výzkumníci zjistili, že mluvení s domácím mazlíčkem zlepšuje interakci a může pomoci v boji s různými zdravotními problémy. Celé studie se zúčastnilo 2 036 dobrovolníků, z čehož 1 469 bylo majitelem mazlíčka. Více než polovina dotázaných navíc zdůraznila, že se díky zvířátku necítí osaměle a zároveň mají pocit, že jim zvíře pomáhá v socializaci s dalšími lidmi.

O tom, že ve společnosti domácího mazlíčka se cítíme mnohem lépe, jste se možná přesvědčili i vy sami. Všimněte si, že jeden psí pohled, dlouhá procházka s vodítkem v ruce nebo třeba kočičí předení, může výrazně zlepšit vaši náladu. Užívejte si tedy přítomnosti němých tváří a oplácejte jim jejich lásku na 100 %.

ČTĚTE TAKÉ: 8 věcí, o kterých váš pes ví dřív než vy