Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

#POWERWOMEN: Inspirativní ženy, které by v tomto století byly influencerky

Info ikona
powerwomen

Kdyby tyto dámy měly Instagram, pak by počet jejich sledovatelů bortil rekordy.

Časopis BBC History Magazine zveřejnil výsledky čtenářské ankety „100 žen, které změnily svět“. Podívejte si, kdo si vysloužil umístění na předních příčkách.

#genius: Marie Curie-Skłodowská, 1867-1934

Vítězkou celé ankety se po právu stala francouzská vědkyně polského původu Marie Curie-Skłodowská. Její životní příběh je plný tvrdé práce, pokory a zároveň neutuchající vášně. V roce 1891 složila jako první žena přijímací zkoušky na fakultu fyziky a chemie pařížské Sorbonny. Žádný bohatý studentský život, jak ho známe dnes, se ale nekonal. Marie přes den studovala a večer doučovala, aby si vydělala na živobytí. Ani po získání diplomu to mladá vědkyně neměla jednoduché a velkou oporou jí byl manžel Pierre Curie. Jeden z největších zlomů v její kariéře přišel v momentě, kdy objevila polonium (pojmenovala ho podle své vlasti) a následně radium. I díky těmto objevům se začalo na léčbu rakoviny pohlížet z nového úhlu. Marie i přes velké úspěchy zůstala skromnou ženou, což potvrzuje také výrok Alberta Einsteina - „Marie Curie-Skłodowská byla snad jedinou osobou, kterou nezkorumpovala sláva.“

Marie Curie
Zdroj: Getty

#courage: Rosa Parksová, 1913-2005

Rosa Parksová je učebnicovou ukázkou toho, že i malé činy můžou mít celospolečenský význam. Její život se navždy změnil 1. prosince 1955, kdy v autobuse v americkém městě Montgomery odmítla uvolnit místo člověku s bílou pletí. Za svůj odvážný čin byla Rosa zatčena a následně dostala pokutu 14 dolarů. Její příběh však vyburcoval zbytek rasově diskriminovaných občanů a spustil veřejnou diskusi.

#feminist: Emmeline Pankhurstová, 1858-1928

Představte si život, ve kterém nemůžete k volbám jenom proto, že jste žena. S touto realitou se nedokázala smířit britská sufražetka Emmeline Pankhurstová, a tak se obklopila stejně smýšlejícími ženami a v roce 1903 vytvořila Ženskou sociální a politickou unii. Emmelin slogan „Skutky, ne slova“ se stal silným hnacím motorem v rámci kampaně za parlamentní hlasování žen. Pravdou sice zůstává, že členky hnutí byly lehce radikální a během protestů se nebály vytloukat výkladní skříně po celém Londýně, ale to nic nemění na tom, že Emmeline patří mezi největší bojovnice za rovnoprávné postavení žen a mužů ve Velké Británii.

Emmeline Pankhurstová
Zdroj: Getty

#itboss: Ada Lovelaceová, 1815–52

Nadaná matematička Ada Lovelaceová je považována za prvního počítačového programátora. Zní to pozoruhodně, ale tato viktoriánská dámička společně s britským matematikem Charlesem Babbage sestrojila „Analytical Engine“ – stroj, který prováděl výpočty za pomoci děrovacích štítků. Ty obsahovaly instrukce, paměťové jednotky a další komponenty, které jsou součástí i dnešních počítačů. Na její počest byl dokonce v 70. letech pojmenován programovací jazyk ADA. Samotnou třešničkou na dortu je fakt, že Ada Lovelaceová byla dcerou britského bouřliváka - básníka Lorda Byrona.

Zahraniční "influencerky" bychom měli, teď nám povězte, která Češka by se po boku těchto dam neztratila? 

ČTĚTE TAKÉ: 8 věcí, o nichž zřejmě nevíte, že je vynalezly ženy