Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Prahu ovládne RawFest – první velká oslava živého jídla na světě!

Patříte mezi vyznavačky nových výživových trendů? A zkusila jste už raw food – jídlo, které se tepelně neupravuje? Pokud ne, máte jedinečnou příležitost dozvědět se víc, a to na dnešním festivalu ‚živého jídla‘ v Praze-Běchovicích!

Redakce Marianne | 24. 05. 2014


Praha se stane dějištěm unikátní akce, která se ponese v duchu nejnovějších trendů v gastronomii. První ročník RawFestu – největšího festivalu zaměřeného na tzv. živé pokrmy na světě – dnes můžete navštívit v areálu výrobny společnosti Lifefood v pražských Běchovicích. Jestli tedy ještě nevíte, jak strávit dnešní sobotu, pak vyrazte právě sem!

Proč se stravovat právě tímto způsobem?

Raw food potraviny jsou potraviny, které se připravují zastudena, respektive za nízkých teplot do 42 ˚C. Nezahřívají se vysokou teplotou, nepečou, nevaří, nepraží ani nepasterizují. Díky tomu si zachovávají maximum nutričních hodnot, stejně jako svou přirozenou podstatu. Při teplotách do 42 ˚C nedochází k modifikaci výživných látek, takže jsou maximálně vstřebatelné a využitelné pro lidský organismus. Znamená to tedy, že tělo, které holduje stravě v nejpůvodnější podobě, je mnohem zdravější. Teplotní limit, který vyřadí kuchyň z provozu v podobě, v jaké ji známe, však neznamená, že koncept raw food je nudný. Mezi populární způsoby úpravy patří sušení, klíčení nebo třeba mixování, na speciálních přístrojích lze dokonce udělat i špagety z okurky.

RawFest_logo

Ukázky vaření s nejlepšími mistry svého oboru

Chcete znát další podrobnosti? Do tajů raw food můžete nahlédnout na prvním RawFestu, který se koná dnes v areálu výrobny společnosti Lifefood v Praze-Běchovicích. Hlavním lákadlem bude celodenní maraton ukázek raw ‚vaření‘ s nejlepšími mistry kuchaři svého oboru, ochutnávky tzv. superfoods, lahodných nápojů z ovoce a zeleniny i bohatá menu vyhlášených raw restaurací v čele se Secret of Raw, Plevel či Jelica. Chybět nebudou ani přednášky, umělecké a sportovní workshopy a další zajímavé akce, včetně soutěží a atrakcí pro děti. Program festivalu startuje v 10.30 a potrvá do 22.00, celým dnem bude provázet herečka Nela Boudová.

Více o RawFestu a ‚živém‘ jídle najdete na www.lifefood.cz a www.rawfest.cz.