Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Přecházíte na indukci?

S indukční varnou deskou zvládnete i nedělní oběd rychle, šetrně a zdravě. Jen k tomu až na výjimky potřebujete nádobí se speciálně upraveným dnem.

Redakce Marianne | 21. 09. 2012

Jaké materiály vyhovují?

Litina

Litina různého složení tvoří tělo nádobí. Je odolná, rovnoměrně se zahřívá, dobře udržuje teplo a na indukci funguje výborně. Pro povrchovou úpravu se na ni používá smalt, keramické, teflonové či titanové materiály s nepřilnavým efektem. Z litiny je jak masivní nádobí, většinou povrchově opatřené keramikou, tak tenkostěnné nádobí se smaltovaným povrchem.

Nerez

Nádobí z nerez oceli musí mít pro indukci speciálně upravené sendvičové dno s feromagnetickou vrstvou. Ne každé nerezové nádobí je tedy pro indukci vhodné, při nákupu je na to třeba dát pozor. Důležité je pohlídat si kromě kvality nerezové oceli i tloušťku materiálu.

Hliník

Vyniká rychlým rozvodem tepla. Pro indukci potřebuje speciální zesílené dno. Hliník tvoří tělo nádoby, které může být opatřeno různými povrchovými úpravami.

Měď

Měděné nádobí má výbornou tepelnou vodivost. K indukčnímu vaření musí být ve variantě se dnem z feromagnetické oceli. Měď u nádobí bývá kombinována s nerez ocelí na vnitřním povrchu či úchytkách.

Porcelán

Nádobí z porcelánu se už vyrábí také v indukční úpravě se zmagnetizovaným dnem. Přírodní porcelán je zajímavý tím, že nabízí množství tvarů i barevných kombinací.

Test magnetem

Na indukční varnou desku potřebujete nádobí s feromagnetickým dnem, a tedy s obsahem železa. V obchodech má zespodu grafický symbol cívky v podobě několika vlnovek, nebo je přímo značeno slovem Induction. Jestliže chcete mít stoprocentní jistotu, prověřte nádobí ještě pomocí magnetu. Pokud se pevně přichytne na vnější straně dna výrobku, jde o nádobí vhodné pro indukci.

Indukční nádobí (1/2)

1/ Rendlík Prima Matera, 3 výrobce De Buyer, měď ve vysokém lesku, vnitřní povrch nerez ocel, dno z feromagnetické oceli, objem 1,8 l, ø 16 cm www.kulina.cz, 7584 Kč

2/ Kastrol Revolution, výrobce Revol, porcelán, indukční dno, poklice v různých barvách, vhodný i do trouby, objem 1,5 l, ø 19 cm www.kulina.cz, 2491 Kč

3/ Hrnec SKK, výrobce SKK Germany, litina, vnější povrch smaltovaný porcelán, vnitřní povrch nepřilnavý smaltovaný, vhodný i do trouby, ø 26,5 cm www.titanovepanve.com, 2490 Kč

4/ Hrnec na těstoviny Pots & Pans Pasta, Alessi, design Jasper Morrison, nerez ocel 18/10, dno hliník, vhodný i do trouby, 25 × 20 × 22 cm, objem 5 l casabella.cz, 5577 Kč

5/ Oválný pekáč Lemon Green, Silit, sendvičové dno, nerez ocel, žáruvzdorné sklo, vnitřní povrch tvrdá high-tech keramika, objem 8,1 l, ø 36,5 cm www.bbconcept.eu, 4849 Kč

Přecházíte na indukci?