Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Premiérka s vizí! Co se můžeme naučit od Jacindy Ardern?

Info ikona
Jacinda Ardern

Řízení země v době koronavirové pandemie zvládla bez ztráty kytičky, dlouhodobě prosazuje rovnoprávnost žen a ve volných chvílích odepisuje školačkám na jejich dopisy. Seznamte se s novozélandskou premiérkou Jacindou Ardern, ženou, od které by se ostatní země mohly učit.

Pandemie koronaviru prověřila nejen obyvatele, ale také vlády světa. Některé krizi nezvládly, jiné prošly s odřenýma ušima, a pak také narazíme na státy, které se s koronavirem popraly na jedničku. A právě k těmto státům řadíme Nový Zéland, v jehož čele stojí čtyřicetiletá Jacinda Ardern. Novozélandská politička vyniká nejen v krizovém managementu, ale také v lidském přístupu a empatii. Není divu, že ji loňský průzkum označil za nejoblíbenějšího premiéra Nového Zélandu za posledních 100 let.

Mohlo by se vám líbit

Sanna Marinová: Příběh mileniálky, která se stala premiérkou

Finská premiérka Sanna Marinová vyměnila avokádový toast za snídaně s ministry a odpolední flat white za řešení státních problémů. Vítejte ve světě, kterému pomalu ale jistě začínají vládnout mileniálové!
marianne.cz

Sweet seventeen v politice

Jacinda Ardern není v politice žádným nováčkem. Poprvé se s politikou tváří v tvář setkala už coby teenager, kdy pomáhala své tetě Marii Ardern, dlouholeté člence labouristické strany, s politickou kampaní poslance Harryho Duynhovena. Prostředí politiky Jacindu natolik okouzlilo, že v sedmnácti letech vstoupila do labouristické strany, a následně se stala vůdčí osobností Young Labour Party. Po dokončení univerzity pracovala pro Helen Clarkovou, tehdejší předsedkyni vlády Nového Zélandu, a následně se přesunula do Londýna, kde byla součástí týmu Tonyho Blaira. Do rodné země se Jacinda vrátila v roce 2008 a záhy se stala nejmladší zvolenou poslankyní parlamentu. Pomyslného politického Olympu dosáhla na podzim 2017, kdy byla zvolena premiérkou Nového Zélandu. Tím, ale její politická jízda rozhodně neskončila!

Premiérka se srdcem na správném místě

Myslíte si, že v politice není místo pro city? Jacinda Ardern dokazuje, že empatie a laskavost jsou základní rysy dobrého politika. Jejího soucitu jsme si mohli všimnout v březnu 2019, kdy Novým Zélandem otřásl teroristický útok na muslimskou menšinu, při kterém přišlo o život 51 lidí. Premiérka ihned uspořádala tiskovou konferenci, která spojila zemi. „Možná jste si vybral nás, ale my vás naprosto odmítáme a odsuzujeme,“ řekla na adresu střelce, kterého záměrně nepojmenovala. Tím ale její role neskončila. Následující dny strávila s rodinami obětí, a zároveň oznámila změnu zákonu o držení zbraní na Novém Zélandu. Jacinda Ardern ukázala, že empatie ve spojení s rychlým jednáním je ideálním lékem na neduhy státu.

Nejde ale jenom o krizové momenty. Novozélandská srdce roztála v momentě, kdy se do médií dostala zpráva o dopisu, který dvanáctiletá Lily zaslala premiérce v rámci školního projektu. Jacinda Ardern sice na dopis odepsala o dvanáct měsíců později, avšak dokázala, že si podobných dopisů a vzkazů doopravdy váží. "Drahá Lily, moc ti děkuji za dopis. Je mi líto, že to nějakou dobu trvalo, než jsem se ti ozvala, bohužel jsme prožili mnoho rušných měsíců,“ zaznělo v odpovědi pro Lili.

Kariéra i mateřství? Proč ne!

Skloubení kariéry s mateřstvím je téma, které rozděluje lidi na dva tábory. Jeden hovoří o ženách, které by v první řadě měly být matkami na plný úvazek, druhý tvrdí, že žena bez problému zvládne roli profesní i mateřskou. A právě do druhého tábora patří novozélandská premiérka, které se 21. června 2018 narodila rozkošná dcera Neve Gayford. Jacinda Ardern zůstala s dcerkou po celou dobu šestinedělí, a následně se vrhla zpátky do pracovního procesu. Zprvu zvolila home office, a následně se o dceru postaral tatínek Clarke Gayford. „Tento model funguje díky tomu, že můj partner může být tatínkem na plný úvazek. Takže nechci vypadat jako superžena, protože nechci, aby se od žen očekávalo, že mají být superženy,“ řekla premiérka pro Financial Times.

Info ikona
Jacinda Ardern
Mohlo by se vám líbit

Mateřská dovolená jen šest týdnů?

Novozélandská premiérka Jacinda Arden vzbudila vlnu rozporuplných názorů. Vrátila se totiž do práce pouhých šest týdnů po porodu.
marianne.cz

Feminismus v praxi

Pokud existuje téma, které je Jacindě doopravdy blízké, pak je to rovnoprávnost žen a mužů. Novozélandská premiérka ale nezůstává pouze u košnatých slov a slibů, nýbrž ukazuje, jak feminismus funguje v praxi. Hned zkraje svého úřadování dohlédla na vznik zákonu o rovnosti mezd, díky kterému vzešla v platnost reorganizace a revize platů pracujících Novozélanďanů a Novozélanďanek. Kvitovaným krokem bylo také spuštění programu, díky kterému budou po novozélandských školách distribuovány menstruační vložky zdarma. „Víme, že téměř 95 000 školaček ve věku od 9 do 18 let musí během menstruace zůstat doma, protože si nemohou dovolit menstruační prostředky. Tím, že je poskytujeme zdarma, podporujeme tyto mladé ženy ve vzdělávání,“ řekla Arden.

Na konci března také novozélandský parlament jednomyslně schválil tři dny volna pro ženy, které potratily či porodily mrtvé dítě. Třídenní volno se bude vztahovat také na partnery. Labouristická poslankyně Ginny Andersen, která návrh zákona předložila, uvedla, že toto opatření vzniklo proto, aby se rodičové mohli vypořádat se ztrátou, aniž by byli nuceni čerpat nemocenskou. Podle Andersen je spontánní potrat něco jiného než nemoc, je to úmrtí, trauma, které si zaslouží čas na fyzické i psychické zotavení.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Koronavirus bez krize

2524! To není číslo průměrného denního nárůstu nově nakažených koronavirem na Novém Zélandu, nýbrž celkový počet nakažených od 21. ledna 2020 do 4. dubna 2021. Nepřisuzujme záviděníhodné číslo tomu, že se covid-19 vyhýbá ostrovnímu státu, připisujme tento úspěch novozélandské premiérce, která včas zakročila a ze stanovených omezení neslevila. Nový Zéland jednal pohotově a ihned uzavřel hranice v době, kdy se zhoršovala situace v Itálii. Bezprostředně poté předsedkyně vlády oznámila čtyřkrokový plán, jak zabránit šíření viru. I když byl počet nakaženýcha Novém Zélandu nízký, premiérka zavedla restriktivní fázi, díky které zabránila masivnějšímu šíření. Podobný scénář platil na Novém Zélandu po zbytek roku 2020 a určitá omezení platí i v současné chvíli. Výše zmíněné číslo dokazuje, že rychlé jednání a přesný plán může zachránit tisíce lidských životů. 

Mohlo by se vám líbit

Kamala Harrisová: Příběh ženy, o které mluví celý svět

Jenom sotva bychom ve Spojených státech amerických našli ženu, o které se mluví více než o Kamale Harrisové. Právnička, demokratická politička a nyní i kandidátka na viceprezidentku patří k nadějím americké politické scény. Kdo ale Kamala Harrisová doopravdy je?
marianne.cz